Iran prijst de Palestijnse terreurclub PFLP voor het herdenken van Soleimani

Palestijnse schoolmeisje met foto van Soleimani op een eerdere demonstratie. Screenshot YouTube

De Iraanse staats media waren vol lof over de beelden van Palestijnse schutters van de PFLP die paradeerden met foto’s van Qasem Soleimani en de baas van Hezbollah Hassan Nasrallah tijdens het weekend. De beelden werden naar verluidt in Gaza genomen terwijl leden van het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina (PFLP) een militaire oefening hielden voor ‘Wereld Quds-dag die op 22 mei plaats zal vinden.

Quds Day, die Jeruzalem herdenkt, wordt jaarlijks door Teheran gepusht als reactie op Israël en als een manier voor het Iraanse regime om zijn steun te betuigen aan de Palestijnse zaak. Hoewel Iran over het algemeen samenwerkt met sjiitische religieuze groepen, zoals Hezbollah of sjiitische milities in Irak, moet het, wanneer het met Palestijnen werkt, samenwerken met een soennitische bevolking. 

Iran gebruikt zijn campagne tegen Israël om te proberen buiten de sjiitische nexus aanhangers te werven. Het is erin geslaagd de Palestijnse Islamitische Jihad in een proxy te veranderen, waardoor het de afgelopen twee jaar steeds meer raketaanvallen op Israël heeft gelanceerd. Iran heeft ook met Hamas samengewerkt.

Het doel van Iran is nu om samen te werken met de PFLP, een nominaal radicaal linkse Palestijnse groep die al tientallen jaren betrokken is bij terrorisme.

De PFLP heeft de afgelopen jaren te lijden gehad van enige politieke marginalisering omdat het niet genoeg alternatief biedt voor Hamas of Fatah. Het ouder wordende leiderschap leek ook geen voeling te hebben met de huidige zorgen van Palestijnse jongeren. In dat vacuum betreed Iran het Palestijnse toneel om zijn doel nieuw leven in te blazen.

Een recent geval waarin PFLP met Iran samenwerkte, betrof een activist in Libanon, Khaled al-Yamani genaamd, uit het vluchtelingenkamp Baddawi. Hij zocht een supporter in Israël, die vervolgens werd aangeklaagd. Iran heeft in het verleden geprobeerd de PFLP te financieren, zoals in 2013 en 2014 nadat de PFLP steun toonde aan de Syrische president Bashar Assad in Damascus, een belangrijke Iraanse bondgenoot.

Kijk je naar het grotere plaatje dan lijken de banden tussen PFLP en Iran te vergroten. Daarom was Iran’s Fars News zo blij om de foto’s van de PFLP te zien met afbeeldingen van Soleimani en Nasrallah. De eenheden met de geweren in Gaza waren van de Abu Ali al-Mustafa-strijdkrachten van de PFLP, zegt Iran, en ze paradeerden om steun te betuigen voor Quds Day en de al-Aqsa-moskee in Jeruzalem.

“Zolang er pogingen zijn om de zionistische bezetting te verslaan, zullen de VS en de zionisten de verzet as niet kunnen doorbreken.” De as van verzet is een term die Iran doorgaans gebruikt om te verwijzen naar zijn rol bij Hezbollah. PFLP zegt dat het betrokken is bij het “kruispunt van revolutionairen” en ondersteunt het “naast elkaar bestaan” van deze as tegen de “bezetting”.

De PFLP verbindt de Palestijnen nu met de “verzetstakken die zich uitstrekken van Palestina tot Beiroet, tot Damascus, tot Havana en tot Caracas”. Kortom, dit is het ‘anti-imperialistische’ blok waar ook aanhangers van het regime van pro-Assad naar kijken.

Iran is een belangrijke bondgenoot van het Venezolaanse regime en Syrië. In die zin is de alliantie natuurlijk, maar de verschijning van de Nasrallah-Soleimani-iconografie op de PFLP-evenementen – en de Iraanse media die daar zo geïnteresseerd in zijn – kan een nieuwe stap betekenen in de alliantie tussen het PFLP en Iran.

De recente bijeenkomst van de PFLP omvatte een toespraak van een activist genaamd Abu Jamal, die zei dat het pad van het “verzet” naar Jeruzalem met bloed was geëffend en dat het verband hield met het bloed van generaal Soleimani – en “voor hem, Imad Mughniyeh en Ghassan Kanafani . Mughniyeh werd vermoord in 2008, Kanafani in 1972. Kanafani was een PFLP-lid en de toespraak probeerde zijn dood, waarvan zij Israël de schuld geven, te koppelen aan de dood van Mughniyeh.

Advertentie (4)