Drie Golfstaten zoeken samenwerking met Israël in de strijd tegen het virus

Buitenlandse werknemer loopt als handdesinfectiemiddel rond in Saudi Arabië. Screenshot Twitter

Drie Golfstaten hebben de afgelopen weken contact gezocht met Israël om informatie en hulp te krijgen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus. De drie vormen de helft van de landen die lid zijn van de Gulf Cooperation Council (GCC), zo meldt The Jerusalem Post.

Bahrein en een andere Golfstaat hebben contact opgenomen met het Sheba Medical Center in Tel Hashomer en belangstelling getoond voor de aanpak van het ziekenhuis tegen de pandemie. De ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten heeft in de Verenigde Naties in het openbaar laten weten dat haar regering bereid is samen te werken met Israël aan een vaccin.

Rabbi Marc Schneier, die uitgebreide banden heeft in de Perzische Golf als voorzitter van de interreligieuze dialoogorganisatie Foundation for Ethnic Understanding, zegt dat Golf leiders de pandemie zien als een kans voor samenwerking met Israël

“Ik heb leiders in de Golf keer op keer horen zeggen dat met met hun rijkdom in combinatie met Israëlische innovatie een vaccin en een remedie gemaakt kunnen worden. We kunnen hier de krachten bundelen. Zoveel kwesties overstijgen de politiek in het Midden-Oosten.”

Schneier en Yoel Hareven, directeur van Sheba’s International Division zeggen dat Bahrein en een andere Golfstaat, die ze niet wilden noemen, interesse hebben voor innovaties op het gebied van telegeneeskunde en de manier waarop Israël heeft gereageerd op de coronavirus pandemie.

“Er gebeuren veel dingen boven en onder de oppervlakte” volgens Hareven. De regeringen in de regio zijn erg gecentraliseerd, wat betekent dat het contact met Sheba plaatsvindt met goedkeuring van de leiders.

Hareven zegt dat het Sheba ziekenhuis vorig jaar deelgenomen heeft aan een door de VS gesteunde conferentie in Bahrein, bedoeld om investeringen in de Palestijnse economie te bevorderen met het oog op vrede.

“Sindsdien hebben we contact met mensen die we daar hebben ontmoet. Ze zijn van plan om ons in Israël te bezoeken. We proberen te zien hoe medicijnen een brug kunnen slaan. Dit is een niet-politieke onderwerp waarover we overeenstemming kunnen bereiken’.

Lana Nusseibeh, ambassadeur van de Verenigde Arabische Emiraten bij de VN, zei tijdens een webinar georganiseerd door het American Jewish Committee niet op de hoogte te zijn van enige huidige samenwerking tussen haar land en Israël. “Ons perspectief op wetenschap en het aanpakken van deze pandemie is dat het geen grenzen mag kennen. Ik weet zeker dat er veel ruimte is voor samenwerking; Ik denk niet dat we ertegen zijn.’

Tegen verslaggever Barak Ravid van de Israëlische nieuwszender Channel 13 zei de ambassadeur tijdens de webinar dat de ruimte voor volksgezondheid een niet-gepolitiseerde ruimte moet zijn waar we onze collectieve kennis van dit virus kunnen bundelen om het leven van mensen te verbeteren.

David Friedman, de Amerikaanse ambassadeur in Israël zegt zeer optimistisch te zijn over de sterkere banden tussen Israël en de Golfstaten in de komende jaren.

“Bondgenoten met Amerika kunnen ook bondgenoten van elkaar zijn; dat is het natuurlijke verloop van de relaties.”