Annexatie plannen slechts door 44,7% van de bevolking gesteund

Premier Netanyahu wijst de te annexeren gebieden aan. Foto GPO

Minder dan de helft van de Israëlische bevolking steunt plannen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Nog minder mensen denken dat de regering haar plannen voor annexatie daadwerkelijk zal uitvoeren, blijkt uit een onderzoek van het Israel Democracy Institute dat maandag is vrijgegeven.

Als onderdeel van hun regeerakkoord zijn premier Benjamin Netanyahu en Blauw en Wit leider Benny Gantz het erover eens dat de regering, die woensdag zal worden ingezworen, per 1 juli kan beginnen met het toepassen van de Israëlische soevereiniteit over de nederzettingen en de Jordaanvallei. Deze overeenkomst in het regeerakkoord zal naar verwachting de steun van een meerderheid van de wetgevers in de huidige Knesset krijgen.

Op de vraag of ze in de nabije toekomst annexatie steunen, zegt 44,7% van de respondenten van de peiling dat ze voor annexatie zijn.

Onder alleen Israëlische Joden is 52% voorstander van de annexatie, onder Arabieren is 9% voorstander. Van de zich rechts noemende joden steunt 71% de annexatie plannen. Aan de linker kant van het politieke spectrum is 8% voorstander van annexatie, bij de centrum partijen is dit 31%.

In totaal denkt 31,8% van de Israëliërs dat de regering het komende jaar daadwerkelijk zal doorgaan met annexatie. Uit de enquête blijkt dat tegenstanders van de plannen van mening zijn dat de regering de controversiële maatregel zal uitvoeren, terwijl sommige supporters pessimistisch zijn dat dit zou gebeuren.

Onder de joden denkt 33% dat de regering daadwerkelijk overgaat tot annexatie, 25% van de Arabieren geloofde hetzelfde.

In de enquête wordt ook gevraagd welke rechten Palestijnen moeten krijgen in de gebieden waarvan het plan is ze te annexeren.

Een groot aantal Israëliërs (32,1%) vindt dat de status van de Palestijnen onveranderd moet blijven, terwijl 24,6% voorstander is van volledige staatsburgerschap. Voor een permanente verblijfsvergunning zonder stemrecht, is 20,5% voorstander.

Van de joden vindt 37% dat de status van de Palestijnen ongewijzigd moet blijven, 24% is voorstander van een permanente verblijfsvergunning zonder stemrecht, 20% wil Palestijnen het volledige staatsburgerschap verlenen.

Van de Arabische Israëliërs is 47% voorstander van volledig staatsburgerschap, terwijl 4,5% een permanent verblijf genoeg vind. 9% is van mening dat de status van Palestijnen in de te annexeren gebieden ongewijzigd moet blijven.

Volgens de Vrede Nu beweging wonen er slechts 107.070 Palestijnen in de gebieden van de Westelijke Jordaanoever die Israël wil annexeren.

Advertentie (4)