Kunnen Israëlis binnenkort weer uit eten gaan?

Vicky Cristina Restaurant. Screenshot YouTube

Zullen de restaurants van Israël uit hun coma ontwaken? Woensdag besluiten het Ministerie van Volksgezondheid en het Ministerie van Economie en Industrie of uitgaansgelegenheden weer open mogen. Als een van de maatregelen om de verspreiding van het coronavirus te stoppen sloot de regering op 14 maart alle restaurants, bars en cafés.

Het ministerie van Economie en Industrie heeft als plan om 20 mei de restaurants weer te heropenen, mits aan de voorwaarden wordt voldaan. Het ministerie van Volksgezondheid heeft zijn standpunt hierover nog niet bekendgemaakt.

Restaurants zullen, net zoals winkels en winkelcentra, een bord bij de ingang moeten zetten met het maximum aantal toegestane klanten. Het ministerie voert regels in over zaken die betrekking hebben op de restaurantindustrie, zoals het wassen van keukengerei op 70 graden Celsius en keukenpersoneel wat gezichtsmaskers en speciale werkkleding moet dragen. Ook moeten tafels en stoelen worden gereinigd voordat een nieuwe klant mag plaatsnemen. Tafels worden pas gedekt nadat klanten zijn gaan zitten. Een andere eis betreft afvalbakken, die niet voor meer dan 75% gevuld mogen zijn. Restaurants zullen ook zoveel mogelijk dezelfde groepen werknemers aan elke dienst moeten toewijzen.

Om de sociale afstand te bewaren worden mensen in de rij bij de ingang van het restaurant twee meter uit elkaar geplaatst. Er moet een ruimte zijn van één meter tussen elke tafel en 40 centimeter tussen de rugleuningen van de stoelen. Klanten zijn verplicht bij het binnenkomen en verlaten van het restaurant gezichtsmaskers te dragen.

De regels zullen een duidelijke een brede impact hebben op verschillende soorten eetgelegenheden en de kosten verhogen voor bedrijven die hoe dan ook al lange tijd met enorme moeilijkheden te maken hebben.

Op 14 maart kondigde de regering de sluiting aan van de horeca, inclusief cafés, bars en restaurants. Sinds die tijd is alleen thuisbezorging nog toegestaan. Maar de afgelopen dagen mogen klanten ook ​en veel restaurants zijn weer in deze vorm gaan werken. Op dit moment is voedselconsumptie echter niet toegestaan ​​in winkelcentra, wat betekent dat de vele restaurants en cafés die er actief zijn, gesloten blijven.