Israël besteld ‘Fire-Fly hangende munitie’ voor gevechten in bevolkte gebieden (video)

Fire-Fly. Screenshot YouTube

Het Israëlische ministerie van defensie heeft bij het Israëlische defensie bedrijf Raphael een order geplaatst van ‘Spike Fire Fly’ munitie, die blijft hangen in de lucht alvorens zijn doel te raken.

Bekend als FireFly (of SPIKE-FireFly), werd het gezamenlijk ontwikkeld door RAFAEL en de IMOD voor de soldaat die in de stedelijke arena vecht, waar ondanks dat precisie van cruciaal belang is, de vijand in dekking zit en het situatiebewustzijn van de soldaat beperkt is.

Met een gewicht van slechts 3 kg kan de lichte, kleine en behendige munitie binnen enkele seconden snel worden ingezet. Het is draagbaar, duurzaam en heeft een robuust casco dat bestand is tegen de zware omstandigheden van stedelijke gevechten.

“De bediening van FireFly is zeer intuïtief en vereist geen speciale vaardigheden”, zei Rafael in een verklaring. “FireFly maakt overmatch mogelijk om de patstelling te doorbreken en heeft een dodelijk effect op stilstaande en bewegende doelen met of zonder gezichtslijn voor de operator.”

De wapen systeem kit bevat 3 miniatuur rondhangende munitie en een besturingseenheid die is gebaseerd op een robuuste tablet met een militaire standaard directionele datalink. FireFly, dat dag en nacht kan worden bediend, heeft een lage visuele en akoestische signatuur, een mogelijkheid tot afbreken / uitzwaaien en volledige, veilige terugkeer naar de operator tot aan het commando.

De munitie van de FireFly, die in staat is om te werken met windsnelheden tot 37km/h, wordt aangedreven door dubbele elektromotoren waarmee hij maximaal 15 minuten kan rondhangen op een maximale hoogte van 500 meter in stedelijk terrein en 1.500 meter in open gebieden, meldde Jane’s Defense Weekly, in een tijdschriftrapportage over militaire en zakelijke aangelegenheden.

Het wapensysteem is voorzien van miniatuur elektro-optische tactische hangmunitie met een dubbele zoeker, doelzoeker, terugkomende-algoritmen, computervisie, Safe & Arm-fusiemechanismen en HMI (Human –Machine – Interface).

Volgens Rafael dienden deze kenmerken als basis voor de ontwikkeling van FireFly en het afstemmen van het wapensysteem op zijn unieke missieprofiel voor stedelijke gevechten.

Rafael heeft drie raketten in de Spike-familie, de Spike NLOS, Spike ER, Spike MR / LR en Spike SR en heeft meer dan 27.000 SPIKE-raketten en -systemen geleverd aan meer dan 26 landen, waaronder de Philippijnen, Litouwen, Australië en India, waar ze worden gebruikt door legers op verschillende zee- en landsysteemplatforms.

“We zijn erg trots op dit contract en we geloven dat de aanschaf van FIREFLY door de IDF een drastische revolutie teweeg zal brengen in de infanterie doctrine in stedelijke gevechten, waardoor precisie-betrokkenheid mogelijk wordt voor de lagere tactische echelons die buiten het gezichtsveld zijn,” zei Dr. Ran Gozali, EVP & Hoofd van de Land & Naval Division van Rafael. “Dit geeft IDF-soldaten een tactisch voordeel in close combat. We zien de Firefly als een bouwsteen in toekomstige potentiële toepassingen voor een grote verscheidenheid aan gevechtsarena’s.”