De grootste spin van Israël is de Cerbalus aravaensis

cerbalus aravaensis. Screenshot YouTube

Wij stellen u voor aan de cerbalus aravaensis, een spin uit de Sparassidae-familie, met een beenlengte tot 14 centimeter – de grootste spin in Israël en de op één na grootste in het hele Midden-Oosten.

Deze zeldzame soort spin komt alleen voor in de Arava regio in Israël en in Jordanië, en verder nergens anders in de wereld.

De gestreepte spinachtige spin is een nachtelijke zandbewoner die het meest actief is in de warmere zomermaanden. De spin vindt zijn thuis in zandduinen en gedeeltelijk stabiel zand aan de rand van kwelders, waar hij het grootste deel van de warme daglichturen doorbrengt.

Het bouwt ondergrondse holen met een scharnierende, valkuikachtige afdekking van zand en lijm, om de ingang te verbergen voor roofdieren.

Cerbalus aravaensis voedt zich meestal met insecten, maar individuen van deze soort zijn in het verleden waargenomen dat ze hagedissen verslonden, veel groter en zwaarder zijn dan zij.

De beperkte habitat van deze soort brengt zijn bestaan ​​in direct gevaar – en het zandgebied van de Arava krimpt voortdurend als gevolg van herbestemming van gebieden voor landbouw en zandgroeven.

Sands of Samar. Screenshot YouTube

Dankzij natuurreservaten als de Sands of Samar en Evrona, krijgt de cerbalus aravaensis samen met een grote verscheidenheid van andere zeldzame dieren, de kans om te leven met minimale menselijke tussenkomst.

We kunnen deze wezens alleen van ver bewonderen en onze prachtige natuur behouden zolang we kunnen.