Premier Netanyahu bespreekt annexatieplannen met Jared Kushner

Yared Kushner en premier Netanyahu tijdens een eerdere ontmoeting. Foto GPO

Volgens de Hebreeuwse media heeft het Witte Huis er bij premier Netanyahu op aangedrongen zijn plannen uit te stellen om 30% van de Westelijke Jordaanoever te annexeren. Dit is meegedeeld tijdens de gesprekken die Netanyahu onlangs hield met Jared Kushner en David Friedman, de Amerikaanse ambassadeur in Israël.

Volgens deze mediabronnen hebben Kushner en het Witte Huis er tijdens de discussie bij Netanyahu op aangedrongen de annexatieplannen te vertragen, verwijzend naar een aantal andere uitdagingen die momenteel de aandacht van de Amerikaanse regering trekken, waaronder de rellen in de Verenigde Staten.

De bekendmaking van de gesprekken kwam slechts enkele uren nadat de Israëlische minister van Defensie Benny Gantz, de opperbevelhebber van de IDF Aviv Kochavi, had opgedragen plannen voor te bereiden met betrekking tot annexatie van de Westelijke Jordaanoever.

Algemeen wordt verwacht dat, mocht Netanyahu zijn annexatieplannen uitvoeren, het gedaan is met de betrekkelijke rust die er nu op de Westelijke Jordaanoever heerst.

Tijdens de fractiebijeenkomst van de Blauw en Wit partij zei Gantz dat zowel hij als de premier contact hebben met de regering-Trump over hoe de visie van het Witte Huis op vrede in het Midden-Oosten het beste tot stand kan worden gebracht.

In het kader van Trump’s vredesplan krijgt Israël groen licht om zijn soevereiniteit toe te passen op een aantal gebieden op de Westelijke Jordaanoever, waaronder de Jordaanvallei, in ruil voor ruil van land in de Negev-woestijn.

Gantz benadrukte het belang om goede banden met de buurlanden van Israël en andere landen in de regio te behouden. Wel sprak hij zijn goedkeuring uit voor het plan en zei dat het Amerikaanse Peace to Prosperity plan Israëls beste gelegenheid was om eindelijk “permanente grenzen” te vestigen.

Advertentie (4)