Israëlische triathlon atleet is eerste en laatste na voltooiing triathlon

Ari Varon bereikt de finish. Screenshot YouTube

Je moet sterk zijn om te trainen en mee te doen aan een triathlon maar wat Ari Varon in Tel Aviv deed grenst bijna aan het onmogelijke. Hij rende, fietste en zwom in totaal 226 km en deed dat in zijn eentje.

Toen het coronavirus in maart toesloeg, besloot triatlonconcurrent Ari Varon zijn training niet op te geven. In tegendeel hij begin te trainen om moederziel alleen een triathlon te doen.

Op 22 juni was het dan zover en voltooide hij bij een temperatuur van 30 °C in 13 uur en 72 minuten een triatlon van 226 kilometer.

“Het is een prestatie voor mij”, zei Varon, die de afgelopen anderhalf jaar begon met trainen om mee te doen aan triatlons. ‘Ik concurreerde niet met iemand anders. Ik was de eerste en de laatste in deze wedstrijd en ik vertelde mijn kinderen dat het een wedstrijd tegen mezelf is. ‘

Toen de 42-jarige Varon op 22 juni eindelijk klaar was met zwemmen, fietsen en hardlopen en hij op op de promenade van Tel Aviv de laatste meters aflegde en onder een boog van blauwe en witte ballonnen doorliep, werd hij begroet door zijn vrouw en drie zonen, tientallen kinderen van de school van zijn kinderen die aan het einde met hem mee renden.

‘Ik liet me niet tegenhouden door het coronavirus,’ zei Varon. ‘Het ging niet alleen om het doen van de Ironman, maar om dit te vertalen naar mijn eigen visie.’

Een vriend liet zelfs T-shirts maken met de tekst: “Coronavirus stopt wedstrijden, niet mijn Aba (papa) of Ari zoals op het t-shirt stond gedragen door Varons vrouw Warshaviak).” Op de achterkant van Varons T-shirt stond: ‘Corona hield me niet tegen.’

Varon trainde in Tel Aviv, waar hij en zijn gezin wonen. Hij zwom in de Gordon Pool of in de zee, fietste in een lus van 30 kilometer rond het Yarkon Parkin Tel Aviv of Ramat Hahayal en rende over het strand – altijd overdag, wanneer zijn kinderen op de kleuterschool en basisschool zaten.

Varon, die zijn eigen bedrijf heeft in China, is een indrukwekkende multitasker. Hij fietste een uur terwijl hij spraakberichten verstuurde of werkgesprekken hield, en deed hetzelfde tijdens hardlopen of stretchen, ‘met mensen die begrepen wat ik aan het doen was’, zei hij.

Toch had Varon tijdens elke trainingssessie van meer dan 90 minuten minstens één moment waarop hij tegen zichzelf zei: “Wat ben ik eigenlijk aan het doen?”

‘Dat is blijkbaar heel natuurlijk’, zei hij. ‘Je hebt deze boodschap van gek zijn overwonnen. Je realiseert je gewoon dat je het kunt. ‘

Aangezien hij meestal één keer per maand naar China vliegt en anders de meeste middagen met zijn drie zonen is, terwijl zijn vrouw, een chirurg, minstens één nachtdienst per week doet en om het weekend werkt, is hij eraan gewend zijn tijd zorgvuldig in te delen en elke minuut optimaal benutten.

Sinds hij werd geboren met een klompvoet die als baby met een operatie was gecorrigeerd, kregen zijn ouders te horen dat hij niet goed zou rennen, maar Varon bewees al lang dat ze het bij het verkeerde eind hadden. Hij speelt honkbal, diende in een gevechtseenheid en rent marathons.

Toch had hij vaak last van pijn in zijn rechtervoet en wilde hij zijn training corrigeren. Een triatlon voelde als de juiste manier om dat te veranderen, met intervallen van hardlopen, zwemmen en fietsen.

Ari Varon, nadert de finish in tel Aviv. Foto Ari Varon

Varon’s eerste volledige Ironman-triatlon in juni 2019 was een succes, nadat hij aan zijn fietsen had gewerkt en privé zwemlessen had gevolgd.

‘Ik realiseerde me net dat ik het leuk vond’, zei hij. “Ik vond de tijd alleen leuk en tegen de tijd dat je een uur of langer aan een training doet, lijkt mijn lichaam te geleren.”

Hij paste ook zijn dieet aan met een aikido ketogeen regime aan en ontdekte dat hij tijdens zijn trainingen een zeer duidelijke focus kreeg, waardoor hij tijd kreeg om problemen op te lossen en te werken aan een beter mens en vader te zijn.

‘Je hebt geen tijd om tegen jezelf te liegen’, zei hij.

Hij deed een triatlon in januari 2019 – de Israman in Eilat, Israëls equivalent van de Ironman. ‘Ik heb me aangemeld en wist niet dat het een van de tien zwaarste Ironman wedstrijden was’, zei Varon.

Toen hij dat eenmaal met succes had afgerond, wilde hij de volledige ervaring van een echte Ironman en uiteindelijk registreerde hij zich voor de triathlon op 5 juli in Oostenrijk.

En toen kwam het coronavirus.

‘We begonnen te begrijpen wat er gebeurde. We zag Europa sluiten en alle waarschuwingen van geannuleerde wedstrijden ‘, zei hij.

Varon wilde aanvankelijk niet alleen trainen, tot hij begon te beseffen dat het alleen doen een andere uitdaging vormde.

Hij wilde een rolmodel zijn voor zijn drie jongens, die tijdens de lockdown rond zijn hometrainer kruipen.

Varon besloot de triathlon te doen, niet om zichzelf te bewijzen aan andere mensen of zelfs om uit te blinken en de beste te zijn.

‘Het gaat erom dat je het doet’, zei hij.