Grote demonstratie in Tel Aviv tegen het beleid van regering Netanyahu

Screenshot Channel 13 tv

Zaterdagavond vond er in Tel Aviv een grote demonstratie plaats tegen het beleid van de regering onder leiding van premier Netanyahu. Volgens schattingen hadden zo een 80.000 mensen zich verzameld op het Rabin plein in de stad.

De onvrede werd samengevat door Ronen Mili van de Vereniging van Eigenaren van Restaurants en Bars, die in een interview op Channel 12 Netanyahu opriep geen spelletjes te spelen. “We hebben vier maanden gewacht en geen cent gezien, ondanks alle beloften dat het geld vier maanden geleden binnen een paar dagen op onze bankrekening zou staan”.

Mili was een van de mensen die afgelopen vrijdag door Netanyahu werd uitgenodigd om hem en Katz op vrijdag te ontmoeten als onderdeel van een grotere delegatie die de zorgen van studenten, kunstenaars en restauranteigenaren aan de premier voorlegde.

Netanyahu drong er toen bij de delegatie op aan het protest niet door te laten gaan en verzekerde hen dat ze voortaan wekelijkse vrijdagvergaderingen zullen houden.

Omdat de demonstranten geen woord meer geloven van wat Netanyahu hen vertelde, werd besloten de demonstratie door te laten gaan.

Het protest op het Rabin plein waaraan ook de inmiddels al zes dagen stakende maatschappelijk werkers meededen werd gekoppeld aan het al weken aanhoudende landelijke protest tegen tegen Netanyahu waarvan men vindt dat een voor corruptie aangeklaagde premier moet aftreden.

Veel demonstranten op het Rabin-plein bedekten hun hoofd in zwarte stof, zoals bij rouw, over de Israëlische democratie.

Op borden die demonstranten bij zich droegen werd Netanyahu bespot wegens zijn verzoek om een belastingverlaging van een miljoen shekel en werden hij en zijn vrouw afgebeeld als daklozen.

Ook werden er borden gedragen met de tekst “crime-minister”.

De demonstratie verliep zonder incidenten, terwijl honderden politieagenten de vrede bewaarden en ervoor zorgden dat de demonstranten de voorschriften van het ministerie van Volksgezondheid volgden.

Tegen het einde van de demonstratie werden nabij gelegen straten geblokkeerd door honderden demonstranten.

Als gevolg hiervan vonden er bij het drukke Azrielli kruispunt botsingen plaats tussen demonstranten en politie waarbij enkele tientallen demonstranten werden gearresteerd.

Plaatsvervangend premier en minister van Defensie Benny Gantz zei zaterdagavond dat het protest “eerlijk, waar, gerechtvaardigd” is.

Minister van Welzijn Itzik Shmuli zei dat de ontberingen waarmee de middenklasse wordt geconfronteerd “niet met woorden kunnen worden opgelost”, en zei dat hij “hun stem in de regering zal zijn wanneer de begroting wordt ingevoerd”.

Minister van Defensie en plaatsvervangend premier Benny Gantz van de Blauw en Wit partij, schreef zaterdag op Facebook dat dat de demonstranten “echte, gerechtvaardigde nood” uitten.

Netanyahu en Gantz zijn het oneens over begroting. Netanyahu wil een begroting voor zes maanden maar Gantz vindt dat de begroting moet worden opgesteld tot eind 2021, om zodoende beter te kunnen reageren op noodzakelijke uitgaven.

Netanyahu en minister van Financiën Katz, presenteerden donderdag een nieuw hulpplan ter waarde van 80 miljard shekel om de demonstranten tegemoet te komen.

Het pakket aan maatregelen verlengt de werkloosheidssteun tot juni 2021, of zolang het werkloosheidscijfer waarmee het land wordt geconfronteerd hoger is dan 10%. Het Israëlische werkloosheidscijfer bedroeg donderdag 21%, ongeveer een miljoen mensen zitten zonder werk. Dit aantal neemt dagelijks weer toe door de nieuwe beperkingen.

Het nieuwe plan wordt zondag ter goedkeuring voorgelegd aan de regering. De eerste betalingen voor zelfstandigen en andere ondernemers zullen naar verwachting woensdag op hun bankrekening staan, beloven Netanyahu en Katz.

Andere aspecten van het plan vereisen de goedkeuring van de Knesset en nieuwe wetgeving. Netanyahu klaagde over bureaucratie in een poging duidelijk te maken dat de schuld niet bij hem ligt. Hij wees op het langdurige proces van het aannemen van een wet in de Knesset als reden voor eerdere mislukkingen om het geld te krijgen voor mensen in nood.

Veel demonstranten geloven hem niet, omdat in de afgelopen weken verschillende wetsvoorstellen binnen een paar uur tot een dag door Knesset werden geloodst.

Advertentie (4)