1198 nieuwe coronavirus besmettingen op zaterdag in Israël

MDA met virustests. Foto MDA

De stijging van het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus blijft doorgaan in Israël, waarbij over zaterdag in 24 uur 1198 nieuwe besmette patiënten aan de lijst konden worden toegevoegd.

In totaal zijn er nu 18.296 actieve besmettingen in Israël, hoger dan ooit gemeten tijdens de eerste golf van het COVID-19 virus.

Hiervan verkeren 134 patiënten in ernstige toestand waarvan er 49 aan de beademing liggen, 102 patiënten hebben matige klachten, de rest heeft milde klachten.

Er zijn opnieuw drie mensen overleden aan het virus waardoor het aantal doden nu op 354 staat.

In de afgelopen weken zijn veel van de winsten die de afgelopen maanden zijn gemaakt in de strijd tegen het coronavirus verloren gegaan. Het land was aan het begin van de uitbraak medio maart enkele weken lang landelijk afgesloten, maar heeft de meeste beperkingen in mei opgeheven om de economie te heropenen.

Nu is het land eigenlijk weer terug bij af, met verschillende wijken in een aantal steden die zijn afgesloten, bedrijven die hun werknemers opnieuw ontslaan en bedrijven die hun deuren voorgoed moeten sluiten.

Hoewel het aantal besmettingen in Israël de afgelopen dagen is gestegen tot zo’n 1200 tot 1400 nieuwe gevallen per dag, is het percentage ernstige gevallen veel lager in vergelijking met de eerste virus golf.

Zo werden op het hoogtepunt van de eerste golf medio april ongeveer 180 van de in totaal 9.800 actieve gevallen als ernstig beschouwd, ongeveer 1,8 %. Op zaterdag werden 134 van de 18.296 gevallen als ernstig beschouwd, of 0,7%.

Volgens gegevens van het Clalit Research Institute worden minder mensen uit risicogroepen besmet en is dit een belangrijke factor voor de doorgaans mildere ziektecijfers.

In de groep met het hoogste risico – mensen ouder dan 70 jaar met vier of meer risicofactoren (zoals diabetes, hart- en longziekte, verminderde immuniteit enz.) – is het infectiepercentage gedaald van 5,5% van de totale patiënten tijdens de eerste golf tot 3,3% tijdens de tweede. Ongeveer een daling van 40%.

In de groep met een hoog risico, lager dan de categorie met het hoogste risico vanwege de jongere leeftijd, maar nog steeds in gevaar vanwege chronische gezondheidsproblemen, daalde het besmettingspercentage van 18% van de totale patiënten tot 13%.

Maar uit de analyse blijkt ook dat er geen verandering is in de prognose voor patiënten met het coronavirus: risicopopulaties die ziek worden, lijden in dezelfde mate als voorheen aan de ernstige verschijnselen van de ziekte.

Advertentie (4)