Expositie cartoons met Israëlische presidenten door de jaren heen

Ter gelegenheid van de 81ste verjaardag van president Rivlin is in Beit HaNasi, zijn ambtswoning, een expositie geopend met cartoons van Israëlische presidenten door de jaren heen.

De tentoonstelling werd samengebracht dankzij de samenwerking van Beit HaNasi’s curator Yuval Keshet, Yinon Guttel-Klein en het ‘Israeli Cartoon and Comics Museum’ in Holon.

De tentoonstelling bevat 24 cartoons met afbeeldingen van Israëlische presidenten door de jaren heen die zijn gemaakt door de Israëlische kunstenaars Yosef Bass, Yosef Ross, Dosh (Kariel Gardosh), Arieh Navon, Ze’ev (Ya’akov Farkash), Peretz Weinreich, Shlomo Cohen, Shai Charki, Itamar Doeva, Boris Dickerman, Hanoch Piven, Jacky, Amos Biderman, Michel Kishka, Daniela London Dekel en Tal Lezer.

Een van de stukken toont de ontmoeting tussen de voormalige president Yitzhak Navon en zijn Egyptische tegenhanger Anwar Sadat, een ander toont Chaim Weizmann en Reuven Rivlin die zich bezighouden met uitdagende verkiezingsresultaten.

Sommigen hebben zelfs te maken met gebeurtenissen die vandaag plaatsvinden, zoals Rivlin , premier Benjamin Netanyahu en minister van Defensie Benny Gantz die werken aan een eenheidsregering – vreemd genoeg waarbij kikkers betrokken zijn.

Een daarvan is een schattige afbeelding van Rivlin die een gezichtsmasker draagt ​​tijdens de aanhoudende coronavirus pandemie in Israël.

Hoewel veel van de cartoons van de artiesten sleutelmomenten uit de Israëlische geschiedenis weergeven, worden sommige portretten getoond ter erkenning van voormalige presidenten. Hiermee hoopt de tentoonstelling niet alleen de geschiedenis van het presidentsschap te vertellen, maar ook het verhaal van degenen die zij vertegenwoordigden, de kunstenaars.

“Ik weet dat de situatie waarin we ons momenteel bevinden niet bijzonder geschikt is om te lachen, maar als er één ding is dat ik heb geleerd tijdens mijn jaren in de Israëlische politiek, dan is het dat zelfs wanneer je te maken hebt met de bij de meest ernstige problemen het belangrijk is om wat ruimte te laten voor humor; het is belangrijk om te lachen. Om de situatie en om onszelf te lachen”, zei de president tegen de kunstenaars wiens werk wordt tentoongesteld.

De president merkte op dat er inspanningen werden geleverd om cartoons met zoveel mogelijk diversiteit op te nemen, maar dat dit niet mogelijk was, en benadrukte de noodzaak om te blijven werken aan integratie en deuren te openen voor alle Israëli’s op alle gebieden van ons leven.

President Rivlin bij de cartoons. Foto Mark Neyman (GPO)

Aan het einde van zijn opmerkingen werd de president verrast door de staf van Beit HaNasi die hem een cartoon met een verjaardagstaart bracht van Tal Lezer. “Ze zeggen dat ik 81 ben, maar ik voel me 18,” zei hij lachend, wijzend naar de kaarsjes op de taart.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!