Historische overeenkomst stelt Joods leven in Oostenrijk veilig

Foto IKG

De Joodse Gemeenschap van Wenen (IKG), aangesloten bij het Europees Joods Congress (EJC), heeft een historische overeenkomst bereikt met de federale regering van Oostenrijk, waardoor het Joodse leven in dat land op de lange termijn wordt bevorderd en beschermt.

Voor dat doel zal de Oostenrijkse regering een nieuw wettelijk initiatief opzetten, waarbij de federale overheid financiële steun zal geven aan de zwaar gedecimeerde Joodse gemeenschap van Hitler’s geboorteland. Het gaat om een bedrag van 4 miljoen euro per jaar.

De nieuwe wet moet bijdragen om een toekomst van de Joodse Gemeenschap mogelijk maken, door schooling, cultuur, jeugd, zorg, sociale ondersteuning, veiligheid en vele andere gebieden binnen de infrastructuur van de Joodse gemeenschap van het bergland.

President Oskar Deutsch van de Joodse gemeenschap in Wenen: “Ik wil mijn dank betuigen aan bondskanselier Sebastian Kurz, vice-kanselier Werner Kogler, minister van Binnenlandse Zaken Karl Nehammer en minister van de kanselarij Karoline Edtstadler. Met deze historische stap manifesteert de Oostenrijkse regering het joodse leven als een natuurlijk en onafscheidelijk deel van Oostenrijk.”

“Het is vooral te danken aan uitstekende persoonlijkheden binnen onze gemeenschap dat wij als Joden met onze Joodse identiteit met vertrouwen in Oostenrijk kunnen leven. Bondskanselier Kurz en vice-kanselier Kogler zijn het die vandaag een historische stap zetten in een nieuw hoofdstuk en het joodse leven in dit land – nu en in de toekomst – veiligstellen. Dit is een historisch moment.”

“Mijn oprechte dank gaat ook uit naar het IKG-team en hun ongelooflijke toewijding in de afgelopen maanden en jaren die deze overeenkomst hebben mogelijk gemaakt. Kol HaKavod!”, aldus Deutsch.

“De nieuwe wet moet ook worden gezien als een anker van de IKG als onze verenigde gemeenschap, waarin alle vormen van jodendom zich democratisch organiseren. Het is een trieste, maar noodzakelijke realiteit dat het joodse leven alleen mogelijk is met professionele veiligheidsmaatregelen en de inzet van veel vrijwilligers en medewerkers uit de gemeenschap. Tegelijkertijd heeft de nauwe samenwerking van ons beveiligingspersoneel en onze verbondenheid met de Oostenrijkse autoriteiten ons tot een van de veiligste gemeenschappen in Europa gemaakt”, aldus Deutsch.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!