Lockdown zal geen dramatische daling van coronabesmettingen laten zien

MDA medewerker in beschermende kleding. Foto MDA

Israël gaat vanaf vrijdag voor minimaal drie weken voor een groot gedeelte in lockdown, maar of dat zal helpen om het aantal dagelijkse coronabesmettingen dramatisch naar beneden te krijgen, is nog maar de vraag.

Zowel de minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein, en zijn plaatsvervanger Yoav Kisch, voorspellen beide dat de afsluiting van het land voor drie weken naar verwachting niet zal leiden tot een scherpe daling van het aantal coronabesmettingen, ondanks de bewegingsbeperkende maatregelen en sluiting van scholen.

Edelstein waarschuwde zelfs dat de beperkingen tijdens de afsluiting kunnen worden uitgebreid en ook dat de afsluiting langer dan de geplande drie weken zou kunnen duren.

En Kisch waarschuwt ondertussen dat “waarschijnlijk alleen de snelheid waarmee het virus zich verspreidt, zal verminderen.”

Vrijdag gaat Israël in lockdown waarbij niet-noodzakelijke verplaatsingen beperkt blijven tot 500 meter van het huis en het hele onderwijssysteem gesloten zal worden, naast andere maatregelen om het openbare leven te beperken.

De lockdown zal doorgaan tijdens de Joodse feestdagen, Rosj Hasjana, Jom Kippoer en Soekot en eindigt met Simchat Torah op 9 oktober.

Edelstein waarschuwde dat de dagelijkse coronabesmettingen naar verwachting niet plotseling zullen dalen, woensdag werd gemeld dat 5.523 mensen besmet raakten op één dag.

“Met de huidige situatie van de lockdown weet iedereen die denkt dat het aantal over twee of drie weken zal dalen tot 500 of 1.000 besmettingen per dag, niet waar hij het over heeft. Het is niet alleen dat we de beperkingen niet zullen versoepelen, we zullen ze misschien zelfs moeten verscherpen”, vertelde Edelstein aan Ynet nieuws.

Kisch vertelde de Israëlische publieke omroep KAN dat hoe de zaken uiteindelijk aflopen “afhangt van de mate waarin de bevolking zich houdt aan de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid inzake het houden van twee meter sociale afstand en hygiëne, in plaats van mazen te vinden om de beperkingen te omzeilen.”

De lockdown zal minstens drie weken duren en “misschien wel langer”, zegt Kisch. Toen er bij hem werd aangedrongen om een ​​cijfer te geven hoe laag de dagelijkse besmettingsgevallen moeten zijn om de lockdown op te heffen, zei Kisch: “1.000 coronabesmettingen per dag, hetzelfde cijfer dat eerder deze week werd geciteerd door Chezy Levy, directeur van het ministerie van Volksgezondheid.”

“We kunnen geen dramatische afname van de besmettingen verwachten, maar wat er wel zal gebeuren, is dat het de hoge infectiegraad zal stoppen en het misschien een beetje zal verminderen, evenals een nieuwe uitbraak tijdens de vakantieperiode”, zei hij.

Kisch uitte zijn bezorgdheid dat er mensen zullen zijn die de lockdown proberen te omzeilen door gebruik te maken van enkele van de verschillende uitzonderingen op de beperkingen die er zullen zijn.

“Iedereen die het huis wil verlaten, zal een reden vinden om dat te doen”, zegt hij, en betreurde dat het publiek zelfgenoegzaam was geworden over het virus, omdat ziekenhuizen nog steeds coronapatiënten opnemen. Veel ziekenhuizen hebben de afgelopen maanden soms hun maximale bezetting bereikt of zelfs overtroffen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)