Scholen in Israël sluiten na 5523 nieuwe coronabesmettingen

Soldaten van het Home Front Command helpen bij bestrijding van het virus. Foto IDF Woordvoerders Eenheid

Nadat dinsdag opnieuw een dagrecord werd verbroken en er 5523 nieuwe coronabesmettingen zijn vastgesteld, heeft de minister van Onderwijs besloten de scholen al donderdag te sluiten in plaats van vrijdag.

Er zijn 42.862 actieve besmettingen in het land, een aantal wat de laatste weken alleen maar blijft stijgen.

Er liggen 1153 coronavirus patiënten in het ziekenhuis, waardoor de meeste ziekenhuizen aan hun maximale capaciteit zitten.

535 patiënten verkeren in ernstige toestand waarvan er 138 aan de beademing liggen, nog eens 213 patiënten hebben matige klachten.

De overige coronavirus patiënten hebben milde tot geen klachten.

Dinsdag werden 57.165 mensen getest op het virus waarvan 10% besmet bleek te zijn, opnieuw een hoog percentage.

Het aantal doden door het coronavirus staat op 1147.

De regering besloot woensdagochtend het schoolsysteem een dag eerder dan gepland te sluiten, met uitzondering van special onderwijs en yeshiva’s. Dat laatste vinden velen een fout besluit omdat juist daar veel besmettingen zijn gemeld.

Eerder was op zondag nog besloten de scholen tot vrijdag open te houden, zodat ouders tijd hadden een oplossing te vinden voor het opvangen van kinderen, of vrij te vragen bij hun werkgever.

Maar dinsdag schreef coronavirus tsaar professor Gamzu een scherp geformuleerde brief aan minister van Onderwijs Yoav Gallant en minister van Volksgezondheid Yuli Edelstein waarin hij hen adviseerden scholen onmiddellijk te sluiten.

“De regering heeft een verkeerd besluit genomen, in strijd met onze professionele aanbevelingen” schreef Gamzu in de brief.

Sinds de scholen 1 september weer opengingen is het aantal coronabesmettingen enorm gestegen, vergelijkbaar met de situatie in mei, toen na de eerste lockdown het schoolsysteem ook te snel openging en besmettingen snel toenamen.

Specialisten zeggen dat hoewel jongere kinderen een kleiner risico lopen om het virus op te lopen of anderen te infecteren, kinderen vanaf 10 jaar niet dezelfde bescherming lijken te hebben.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!