Gideon Sa’ar en Shasha-Biton stellen voor om de helft van Knesset rechtstreeks te laten kiezen

Yifat Sasha-Biton

Gideon Sa’ar

De helft van de 120 MK’s van de Knesset moet via rechtstreekse regionale verkiezingen worden gekozen, zo stelden Likud MK’s Gideon Sa’ar en Yifat Shasha-Biton voor in een nieuw wetsvoorstel dat ze maandag hebben ingediend.

In het wetsvoorstel voor electorale hervorming wordt voorgesteld om de andere helft van de Knesset te laten kiezen zoals die nu is, waarin Israëli’s stemmen op partijen die hun kandidatenlijsten indienen. Maar Sa’ar zei dat hij openstaat voor het maken van veranderingen om een ​​consensus van steun te bereiken, zoals om aanvankelijk alleen de manier te veranderen waarop een kwart van de MK’s wordt gekozen, in plaats van de helft.

“Burgers in staat stellen hun parelemnstleden rechtstreeks te kiezen, zou resulteren in een grotere verantwoordingsplicht”, zei Sa’ar tegen The Jerusalem Post. “Het zou ook het probleem oplossen dat delen van het land ondervertegenwoordigd zijn, vooral plaatsen ver van het centrum van het land.

Het zou helpen om de zionistische visie te vervullen. “Het land zou worden opgedeeld in 60 kiesdistricten, te bepalen door het Centraal Verkiezingscomité op basis van door de Knesset vastgestelde criteria. De commissie zou de kiesdistricten om de 10 jaar kunnen wijzigen.

Sa’ar stelde meer dan tien jaar geleden een soortgelijk wetsvoorstel in de 17e Knesset voor. Dat wetsvoorstel kreeg toen de steun van zo’n 90 Knessetl leden van de drie grootste partijen in die tijd – Kadima, Labour en Likud. Maar het werd geweigerd door Shas, die het recht had om wijzigingen in de basiswet in het regeerakkoord te blokkeren.

Gevraagd waarom hij het wetsvoorstel nu opnieuw heeft ingediend, zei Sa’ar dat hij geloofde dat wanneer de coronaviruscrisis voorbij zal zijn, “er een wil en verwachting zal zijn voor veranderingen in het kiesstelsel en het overheidssysteem om vertrouwen op te bouwen.” Rechtstreekse verkiezingen voor de eerste minister werden in 1992 vastgesteld en in 2001 ingetrokken.

De recente trend van partijleiders die hun kandidaten kiezen, heeft de Knesset leden minder onafhankelijk en minder verbonden met de burgers gemaakt, zei Sa’ar.

Hij werd zelf voor het eerst in de Knesset gekozen in een slot op de Likud-lijst voor een kandidaat uit Tel Aviv, maar de gebieden die beter vertegenwoordigd moeten worden zijn de Golan en ontwikkelingssteden in het noorden en zuiden, zei hij.

Duitsland kiest zijn Bondsdag in een systeem van gemengde leden dat evenredige vertegenwoordiging combineert met regionale first-past-the-post-stemming, vergelijkbaar met het voorstel van Sa’ar en Shasha-Biton.

De Palestijnen kozen hun parlement ook op die manier bij hun laatste parlementsverkiezingen in 2006. Maar de Palestijnse Autoriteit besloot daarna haar kiesstelsel te wijzigen en heeft sindsdien geen nieuw parlement meer gekozen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)