Pompeo: ‘VS zal BDS als antisemitisch bestempelen en er hard tegen optreden’

Foto Amos Ben Gershom / GPO

De Verenigde Staten zal de anti-Israëlische boycotbeweging formeel als “antisemitisch” aanwijzen en onmiddellijk beginnen met hard optreden tegen groepen die bij de beweging zijn aangesloten, kondigde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo donderdag aan, tijdens een bezoek aan Israël. Pompeo noemt BDS “een kanker”.

“Vandaag wil ik één aankondiging doen met betrekking tot een besluit van het State Department dat we de wereldwijde anti-Israël BDS-campagne als antisemitisch zullen bestempelen”, aldus Pompeo, tijdens een gezamenlijke persverklaring met premier Benjamin Netanyahu.

“Ik weet dat dit voor u misschien eenvoudig klinkt, meneer de premier, het lijkt een feitelijke verklaring, maar ik wil dat u weet dat we onmiddellijk stappen zullen ondernemen om organisaties te identificeren die zich bezighouden met hatelijk BDS-gedrag en de steun van de Amerikaanse overheid voor dergelijke groepen. De tijd is rijp”, zei Pompeo.

Op dat moment onderbrak Netanyahu de opmerkingen van de Amerikaanse topdiplomaat en zei: “Het klinkt niet eenvoudig, het klinkt gewoon geweldig.”

Pompeo vervolgde: “Kijk, we willen achter alle andere naties staan ​​die de BDS-beweging erkennen voor de kanker die het is. En we zijn vastbesloten om het te bestrijden. Ons record spreekt voor zich. Tijdens de Trump-regering staat Amerika achter Israël als nooit tevoren.”

De officiële verklaring van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse zaken luidt:

Het gelijkstellen van BDS met antisemitisme weerspiegelt de werkdefinitie van antisemitisme van de International Holocaust Remembrance Alliance (IHRA), die pogingen definieert om ‘het Joodse volk het recht op zelfbeschikking’ te ontzeggen en ‘dubbele maatstaven’ als antisemitisch toe te passen. Het bestrijden van antisemitisme en het beëindigen van de uitbuiting van universele mensenrechten zijn beide kwesties van groot belang, en de noodzaak om deze doelstellingen aan te pakken moet politieke verdeeldheid overstijgen. In dit verband heeft NGO Monitor zowel regeringen als NGO’s opgeroepen om de IHRA-werkdefinitie van antisemitisme over te nemen.

BDS, wat staat voor ‘Boycot, Desinvestering en Sancties’, is geen geregistreerde organisatie, maar eerder een term voor een wereldwijde beweging van pro-Palestijnse activisten die economische sancties tegen Israël omarmen als het beste geweldloze middel om te vechten tegen wat zij beschouwen als onrechtvaardig beleid.

Premier Netanyahu prees de vertrekkende regering van Trump voor verschillende stappen ter ondersteuning van Israël, waaronder het verplaatsen van de Amerikaanse ambassade naar Jeruzalem, het zich terugtrekken uit de nucleaire deal met Iran, het sluiten van normalisatie-overeenkomsten met drie Arabische landen, en erkenning van Israëlische soevereiniteit over de Golanhoogten en het betwisten van de veronderstelling dat nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever illegaal zijn.

“Dankzij president Trump hebben de Verenigde Staten het eerste echt realistische plan voor vrede tussen Israëli’s en Palestijnen voorgesteld”, vervolgde Netanyahu, verwijzend naar de zogenaamde Deal of the Century die eerder dit jaar werd uitgebracht.

Netanyahu sprak bijzondere lof uit over de agressieve houding van de regering ten aanzien van Iran.

“Dankzij uw enorme inspanningen om de maximale drukcampagne van president Trump uit te voeren, zijn de voeten van Iran tegen het vuur gehouden en hebben we een vermindering gezien van de hoeveelheid steun die ze geven aan hun verschillende terreur proxies in de regio”, zei hij.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!