Nieuw schip voor Israëlische marine officieel overgedragen en onderweg naar Israël

De ISN Magen verlaat de haven en is onderweg naar Israël . Foto IDF woordvoerders eenheid

Woensdag vond de vlagoverdracht-ceremonie plaats op de ‘INS Magen’, het eerste oorlogsschip voor de Israëlische marine in de Saar 6-klasse, door het uitwisselen van de Duitse vlag met de Israëlische vlag.

De ceremonie werd geleid door de commandant van de Israëlische marine, generaal-majoor Eli Sharvit, en het hoofd van het directoraat productie en inkoop (DOPP) bij het Israëlische ministerie van Defensie (IMoD), Avi Dadon.

Het oorlogsschip werd door de Duitse scheepswerf Thyssenkrupp Marine Systems aan de Israëlische marine geleverd, en het was voor het eerst dat de Israëlische vlag op het oorlogsschip werd gehesen.

De overdracht van de ISN Magen. Foto IDF woordvoerders eenheid

Na de aankomst van het oorlogsschip in Israël. zal het worden voorzien van de in Israël ontwikkelde wapensystemen. En na voltooiing daarvan, zal de INS Magen (‘Schild’) met haar operaties voor de Israëlische marine starten.

Zo zal ieder schip worden uitgerust met twee Iron Dome antiraketsystemen – bekend als de Naval Dome – om raketten te onderscheppen, en ook een Barak-8-batterij om cruise- en ballistische raketten neer te schieten.

Foto IDF woordvoerders eenheid

De schepen zijn ook bedekt met zo’n 260 statische radararrays – bekend als een phased array – waarmee ze binnenkomende projectielen en vliegtuigen in de lucht kunnen detecteren, evenals schepen en laagvliegende kruisraketten op zeeniveau.

In het verleden had een schip twee afzonderlijke radarsystemen nodig; een om objecten op zeeniveau te detecteren en een om de lucht te scannen. Dat de circa 260 arrays op hun plaats blijven, betekent ook dat het schip minder goed detecteerbaar is dan schepen met roterende radarsystemen.

De Saar 6-oorlogsschepen zullen een integraal onderdeel vormen van de maritieme verdediging van de staat Israël, de economische wateren en in het bijzonder de gasinstallaties van Israël in de Middellandse-Zee.

In tegenstelling tot zijn voorgangers is de Sa’ar 6 ook specifiek gebouwd om zowel mannelijke als vrouwelijke zeilers te huisvesten. De marine verwacht dat ongeveer een kwart van de bemanning van de raketschepen uit vrouwen zal bestaan.

De commandant van de Israëlische marine, generaal-majoor Eli Sharvit zei bij de overdracht: “De INS ‘Magen’, de eerste van vier nieuwe oorlogsschepen voor de Israëlische marine, zal optimaal kunnen omgaan met toekomstige uitdagingen in de marine-arena. De INS ‘Magen’, evenals de andere drie oorlogsschepen – is een geweldig, optimaal en veelzijdig hulpmiddel – om de strategische troeven van Israël in de economische wateren te verdedigen.”

Dit is precies de reden dat we hier vandaag opgewonden en trots zijn om de Israëlische vlag in de top van de INS ‘Magen-mast te hijsen, het symbool van een onafhankelijk, soeverein, zelfverzekerd en welvarend land.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!