Israëlische zakenlieden bouwen banden op en sluiten deals in de VAE

Ter illustratie. Screenshot YouTube

“Als je de Israëlische zakenman Yehonatan Ben Hamozeg eerder dit jaar had gevraagd waar hij zijn technologie voor het redden van palmbomen in oktober zou verkopen, was er geen enkele kans geweest dat hij zou hebben gezegd “in de Verenigde Arabische Emiraten”.

Maar dat is dus precies wat hij vorige week in Dubai wel deed, en hij was er niet eens meer verbaasd over.

Ben Hamozeg oprichter en CEO van Agrint, een bedrijf dat seismische sensoren gebruikt om insecten op te sporen die palmbomen van binnenuit eten en vernietigen, was een van de 13 zakenlieden die deelnamen aan een vierdaagse reis naar de VAE, die werd georganiseerd door Jerusalem Venture Partners (JVP).

Vóór de normalisatie waren er discrete banden tussen de Golfnatie en de bloeiende hightechsector van Israël, maar na de normalisatie deal door bemiddeling van de Amerikaanse president Donald Trump, zijn die banden aan de oppervlakte gekomen en staan zakenlui uit beide landen klaar om die uit te breiden.

“We leren, we openen onze ogen, vriendschappen en persoonlijke banden worden gevormd”, zei JVP-oprichter Erel Margalit, die de Israëlische delegatie leidde.

Hij benadrukte dat het potentieel van de VAE voor de Israëlische economie enorm is, zowel in termen van directe partnerschappen in de financiële, technische en voedingssector, maar ook als een portaal naar Arabische markten die nog steeds zijn afgesneden van de Joodse staat.

“Israël kan nu met de regio samenwerken in plaats van ervoor gesloten te zijn. Voor ons is het een enorme kans, ”zei hij, “we willen deze doorbraak gebruiken om een ​​nieuw hoofdstuk in de regio te beginnen.”

De delegatie van zakenlieden en verschillende Israëlische en buitenlandse verslaggevers, reisden met een privéjet vanuit Tel Aviv naar Dubai en werd verwelkomd met koosjer eten en Hebreeuwse tekens.

Een Palestijnse zakenman uit Oost-Jeruzalem, een voormalige Mossad-spion die zakenman werd, en een expert in woestijngewassen – drie mannen die jarenlang met en in de VAE werkten – maakten deel uit van de groep van 13 CEO’s en speelden een sleutelrol bij het opzetten van de vergaderingen.

De groep werd bewust gemengd met zakenlieden uit de Emiraten en overheidsfunctionarissen in een chic hotel in het financiële district van Dubai en aan de andere kant van de stad.

Mohamad Mandeel, chief operating officer van de Royal Strategic Partners uit Abu Dhabi, noemde een eiwitrijk kikkererwtenpoeder gemaakt door het Israëlische bedrijf InnovoPro als voorbeeld om het potentieel voor regionale samenwerking te illustreren.

“Als ik dit naar een Nederlands bedrijf breng en hen vertel dat het hummus is, zouden ze zeggen, wat is dit in vredesnaam,” zei Mandeel, die het traditionele witte Emirati-gewaad droeg, terwijl hij het Arabische woord voor kikkererwten gebruikte.

“Israëlische bedrijven kunnen sterke partners worden omdat ze het Midden-Oosten begrijpen, inclusief de zoektocht naar voedselzekerheid in een vaak uitdagende landbouwomgeving”, voegde hij eraan toe.

InnovoPro-topman Taly Nechushtan, wiens product dus de aandacht had getrokken van de Emirati Mandeel, zei dat haar poeder, dat kan worden gebruikt om voedsel te maken, waaronder ijs en veganistische hamburgers, aantrekkelijk was in een wereld die “op zoek was naar alternatieven”.

Het openen van een fabriek in de VAE zou de binnenlandse markt een duurzaam eiwit kunnen bieden, maar ook de mogelijkheid om een ​​regionaal ‘productieportaal’ te worden, zei ze.

Terwijl het wervelwindbezoek van Nechushtan vol zat met vergaderingen, zei ze dat het voorbarig was om over deals te praten. “We kwamen hier om vrienden te maken; zaken zullen volgen, ‘zei ze. “We maken ons geen zorgen.”

Vóór de normalisatie deed de Israëliër Ronen Yehoshua al zaken in Dubai, maar zijn cyberbeveiligingsbedrijf Morphisec werd vertegenwoordigd door een derde partij. Nu kan het “uit de schaduw naar het licht gaan”, zei hij.

Voor hem betekende het feit dat hij in de VAE was ook dat hij eindelijk de lokale markt kon ontdekken.

“Alleen als je een plek bereikt, kun je er echt een beter en dieper begrip van krijgen”, zei hij.

Arshi Ayub Zaveri, CEO van de in Dubai gevestigde Trust with Trade, zei dat blockchaintechnologie ontwikkeld door “de wonderbaarlijke geesten die in Israël zijn” een aantrekkelijke kans markeerde.

“Aan het eind van de dag waren we de traditionele bezitters van activa, olie of andere grondstoffen. We zouden graag zien hoe we dat digitaal kunnen tokeniseren op een juist formaat, ”zei ze.

“Ik hoop dat we een tijd zien waarin het normaal wordt dat we elkaars bedrijven op onze beurzen vermelden,” zei Zaveri, die ook een adviseur van de koninklijke familie is.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)