Online cursus Arabisch-Islamitische geschiedenis van Universiteit van Tel Aviv wereldwijd een hit

Cursusleider professor Miri Shefer-Mossensohn . Screenshot YouTube promotiefilm

De gratis online cursus ” Arabisch-Islamitische geschiedenis: van stammen tot rijken ” heeft de lijst van ‘s werelds top 50 online cursussen aller tijden gemaakt, zo heeft de Universiteit van Tel Aviv (TAU) woensdag bekend gemaakt.

De pas twee jaar geleden gelden gelanceerde cursus aan de Zvi Yavetz School of Historical Studies van TAU, is enorm populair geworden onder jonge mensen over de hele wereld die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis van de islam. 

Meer dan 20.000 studenten uit 155 landen over de hele wereld hebben zich tot nu toe voor de cursus ingeschreven.

Volgens de TAU is er een recordniveau van belangstelling onder inwoners van moslimlanden, ook onder degenen met wie Israël geen diplomatieke betrekkingen onderhoudt.

Zo zijn er in totaal 318 studenten uit Pakistan, 301 uit Turkije, 205 uit Indonesië, 109 uit de Verenigde Arabische Emiraten en 86 uit Egypte ingeschreven voor de cursus.

Daar blijft het echter niet bij, ook studenten uit Iran (31), Libanon (8), Saoedi-Arabië (52), Qatar (30), Koeweit (23), Jordanië (39), Syrië (4), Irak (21), Jemen (1 ), Afghanistan (8), Soedan (5), Oman (14), Maleisië (51), Bahrein (6) en de Palestijnse Autoriteit (12), volgen de online cursus.

Cursusleider, professor Miri Shefer-Mossensohn van de TAU-afdeling Midden-Oosterse en Afrikaanse geschiedenis, die de Zvi Yavetz School of Historical Studies leidt, wees erop dat sinds het uitbreken van COVID-19 het aantal inschrijvingen voor de cursus aanzienlijk is toegenomen, doordat jongeren nu ze thuis zitten, gebruik maken van de mogelijkheid om hun kennis te verrijken.

“Veel studenten uit de moslimwereld hebben zich aangemeld voor de cursus omdat het de geschiedenis van de moslimbevolking toegankelijk maakt voor hen vanuit academisch oogpunt, zonder religieuze toon”, legt prof. Shefer-Mossensohn uit. “De cursus heeft zoveel weerklank gevonden dat onze studenten in Pakistan zeggen dat het wordt beschouwd als de beste cursus over islamitische geschiedenis in hun land.”

Zo bedankte bijvoorbeeld een van de studenten uit Syrië de docent aan het einde van de cursus en schreef: “Dankzij deze cursus ben ik teruggegaan naar mijn roots. Ik ben een Syrische moslim en wilde meer leren over onze geschiedenis, die ons heeft gemaakt tot wie we nu zijn. ‘Tribes to Empires’ – wat een attente titel voor de prachtige reis die we hebben doorgemaakt.”

Professor Shefer-Mossensohn zei: “Ik heb deze cursus vele jaren in de klas gegeven en gewoonlijk schreven er zich elk jaar enkele tientallen studenten in, die natuurlijk allemaal Israëli’s waren. De digitale ruimte opende nieuwe wegen voor ons, en tot onze vreugde wekte de cursus al snel grote belangstelling onder moslims van over de hele wereld.”

“We krijgen zeer positieve reacties op de cursus en veel studenten hebben ons verteld dat ze erg verrast waren dat het een Joodse en Israëlische vrouw is die erin slaagde hen te boeien en hen te onderwijzen over de geschiedenis van hun volk,” zei ze.

De ranglijst van de top 50 cursussen wordt uitgevoerd door de website ” Class Central “, de meest algemeen erkende instantie met online cursussen van verschillende platforms en vooraanstaande academische instellingen van over de hele wereld.

Yuval Schreibman, CEO van TAU Online, het Innovative Learning Center van de Universiteit van Tel Aviv: “Dit is een belangrijke prestatie die bewijst dat zelfs in het tijdperk van hightech de geesteswetenschappen floreren. Jongeren over de hele wereld zijn op zoek naar goede inhoud van hoge kwaliteit. Dankzij de digitale tools die we tot onze beschikking hebben, creëren we een relevante en innovatieve leerervaring die een deur opent naar Israël voor verschillende doelgroepen over de hele wereld, ook uit Arabische landen.”

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!