Israëls tweede maanlander ‘Beresheet 2’ onthuld

De onthulling van Beresheet 2 in de residentie van president Rivlin. Foto GPO

Nadat verleden jaar Israëls eerste poging om op de maan te landen mislukte en de maanlander ‘Beresheet’ op de maan te pletter sloeg hebben de oprichters van SpaceIL woensdag aangekondigd dat het werk aan “Beresheet 2”, een maanlander die zal proberen het eerste ruimtevaartuig te zijn dat door de particuliere sector is gebouwd om veilig op de maan te landen, is begonnen.

SpaceIL zei de intentie te hebben om het ruimtevaartuig in de eerste helft van 2024 naar de maan te lanceren.

Wanneer het de maan nadert, zal het ruimteschip zich splitsen in een orbiter – ontworpen om gedurende meerdere jaren rond de maan te cirkelen – en twee maanlanders. De maanlanders zullen elk op een andere locatie landen en verschillende wetenschappelijke experimenten uitvoeren. 

Foto SpaceIL

Het project, gelanceerd in samenwerking met het Ministerie van Wetenschap en de Israel Aerospace Industries, werd onthuld in de officiële residentie van president Reuven Rivlin .

Rivlin prees de ‘gouden eeuw van de Israëlische verkenning van de ruimte’ en benadrukte het belang van wetenschap, geneeskunde en onderzoek in een tijd van pandemie. “We realiseerden ons hoeveel meer we moeten leren, niet alleen op verre planeten en enorme melkwegstelsels, maar ook hier op onze kleine aarde”, zei hij.

De helft van de kosten van de missie – geschat op ongeveer $ 100 miljoen – zal worden gefinancierd door internationale samenwerkingsovereenkomsten, terwijl de andere helft zal worden gedekt door donaties en sponsoring.

Foto SpaceIL

Vorig jaar verloor het oorspronkelijke Beresheet-ruimtevaartuig zijn hoofdmotor nadat het in een baan om de aarde kwam en ging het in een ongecontroleerde afdaling voordat het op de maan neerstortte.

Launching “Beresheet 2” Project (Photo by: Haim Zach, GPO)

Het Israëlische ruimtevaartuig moest een van de grootste uitdagingen van zijn maanreis aanpakken: de landingsmanoeuvre, waarvan de laatste fase uitsluitend werd bestuurd door de computer van het ruimtevaartuig.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)