Elektriciteitstarieven in Israël worden 2,8% lager in 2021

Hadera elektriciteitscentrale in Hadera. Foto IEC

De in vergelijking met Nederland, hogere elektriciteitstarieven in Israël zullen in in 2021 iets lager worden, zo een 2,8%, volgens de Israel Electric Corporation (IEC), in een persbericht.

De IEC zei dat de lagere tarieven mogelijk werden gemaakt door de verkoop van de Ramat Hovav-centrale en de daling van de aardgas- en kolenprijzen. Echter de investeringen in het vergroten van de capaciteit voor de productie van zonne-energie en het schrappen van de vrijstelling van invoerrechten voor kolen zorgden ervoor dat de tariefverlaging niet zo groot was als mogelijk was.

De IEC zei dat het tarief in 2021 0,43,15 Shekel (€ 0,11) per KWh zal zijn vergeleken met 00,44,84 Shekel (€ 0,11,5) in 2020.

De IEC verkocht de Ramat Hovav-centrale aan Shikun en Binui Holdings Ltd. en Edeltech voor NIS 4,25 miljard, wat op zichzelf een verlaging van de tarieven met 5,5% mogelijk zou hebben gemaakt.

In 2020 begon IEC aardgas te kopen van de Leviathan-partners tegen een lagere prijs dan van de Tamar-partners en profiteerde het ook van de zeer lage prijs op de wereldmarkt voor vloeibaar gas.

Het is dan ook jammer dat de investeringen die de IE$C maakt volledig worden doorberekent aan de consument.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)