Volgens Nederlandse regering heeft de Tempelberg uitsluitend een moslim geschiedenis

Nederland was een van de landen die in de Algemene Vergadering van de VN de heiligste plaats in het Jodendom – de Tempelberg in Jeruzalem – uitsluitend als een islamitische plaats benoemde.

Een kleine groep van tien landen, waaronder Israël, verzette zich tegen de anti-Israëlische tekst, die de Israëlische praktijken tegen de Palestijnen in Oost-Jeruzalem en de Westelijke Jordaanoever veroordeelde.

Naast Israël, waren dat Liberia, Australië, Canada, Guatemala, Hongarije, Marshalleilanden, Nauru, Papoea-Nieuw-Guinea en de Verenigde Staten.

14 landen onthielden zich van stemming: Wit-Rusland, Cameron, Colombia, Haïti, Honduras, Kiribati, Madagaskar, Malawi, Rwanda, Slowakije, Salomonseilanden, Togo, Uruguay en Vanuatu.

De resolutie was een van de zeven pro-Palestijnse en anti-Israëlische teksten die de AVVN woensdag goedkeurde, na de goedkeuring van nog eens zes pro-Palestijnse en anti-Israëlische resoluties eerder deze maand. Er zullen naar verwachting extra stemmingen worden gehouden.

De Verenigde Staten en Israël waren de enige twee landen die consequent tegen alle resoluties stemden.

Onder de zeven die donderdag werden goedgekeurd, was een resolutie tegen de Israëlische soevereiniteit op de Golanhoogvlakte, die werd goedgekeurd met 151-3, met 20 onthoudingen, een daling van de steun ten opzichte van vorig jaar toen het werd goedgekeurd met 157-2, met 20 onthoudingen. Liberia sloot zich voor het eerst aan bij Israël en de VS om zich tegen de maatregel te verzetten.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)