“Oman zou het volgende land zijn dat diplomatieke banden met Israël aangaat”

Haitham bin Tariq Al Said de leider van Oman. Screenshot YouTube<br />

Wel ingevoerde bronnen in Jeruzalem melden dat Oman het volgende land is dat diplomatieke betrekkingen met Israël zal aangaan, terwijl ondertussen Israël in gesprek is met Indonesië, Pakistan, Bangladesh, de Malediven een aantal andere landen. Volgens dezelfde bronnen, meldt Ynet, is het niet uitgesloten dat Saudi Arabië nog voordat president Trump het toneel verlaat, diplomatieke banden met Israël aanknoopt.

Bronnen in Jeruzalem hebben gezegd dat Oman klaar is om zich aan te sluiten bij zijn medeburen aan de Perzische Golf – de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrein – om diplomatieke banden aan te gaan met de Joodse staat.

Volgens dezelfde bronnen zou ook Saoedi-Arabië de normalisatie van de diplomatieke betrekkingen met Israël kunnen normaliseren voordat de Amerikaanse president Donald Trump volgende maand het Witte Huis verlaat. Dit ondanks de afkeuring van het koninkrijk van de ontmoeting tussen kroonprins Mohammed Bin Salman en premier Benjamin Netanyahu drie weken geleden, dat door Israëlische functionarissen naar de media was gelekt.

De bronnen zeiden erbij dat het Saoedische regime een belangrijke rol bij het bevorderen van de betrekkingen tussen Israël en Marokko speelde, aangezien Riyadh wil dat meer landen de betrekkingen met Jeruzalem normaliseren voordat ze zelf de stap zetten.

Er zouden op dit moment gesprekken worden gevoerd met Niger, Mali, Djibouti, Mauritanië en de Comoren in Afrika, evenals met Indonesië, Pakistan, Brunei, Bangladesh en de Malediven in Azië in een poging om tot normaliseringsovereenkomsten te komen met deze overwegend Islamitische landen.

Inmiddels is bekend geworden dat vertrekkende Amerikaanse vice-president Mike Pence binnenkort Israël naar Israël komt voor een afscheidsbezoek aan Jeruzalem, mogelijk een week voordat de verkozen president Joe Biden zal worden beëdigd als de volgende president.

Zondag is de National Security Advisor Robert O’Brien in Israël gearriveerd voor besprekingen over Iran met premier Benjamin Netanyahu, terwijl hij blijkbaar ook de mogelijkheid bespreekt dat meer landen hun bereidheid zullen aankondigen om de banden met de Joodse staat te normaliseren.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)