Amerikaanse ‘virus-tsaar’ Dr. Fauci krijgt Dan David prijs van Universiteit van Tel Aviv

Dr. Anthony Fauci. Foto via de Universiteit van Tel Aviv

Dr. Anthony Fauci, directeur van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases bij het Amerikaanse National Institutes of Health, en tevens het publieke gezicht van het Covid-19-beleid in de Verenigde Staten, heeft de Dan David-prijs van $ 1 miljoen gewonnen in de categorie ‘huidige gezondheid’.

De prijs, waar een bedrag van $ 1 miljoen aan is verbonden, werd in 2001 door de inmiddels overleden zakenman en filantroop, Dan David, aan de Universiteit van Tel Aviv (TAU), ingesteld.

Ieder jaar worden drie prijzen van elk $ 1 miljoen uitgereikt aan wereldwijd inspirerende individuen en organisaties. Laureaten doneren 10 procent van het geld aan beurzen voor onderzoekers in hun respectievelijke vakgebieden bij TAU.

“De pandemie van het coronavirus heeft de mensheid voor nieuwe uitdagingen gesteld”, zegt prof. Ariel Porat, voorzitter van TAU en voorzitter van de Dan David Prize Board.

“Daarom hebben we dit jaar besloten om de velden te eren die voorop lopen in de strijd tegen het coronavirus: gezondheid en medicijnen. Internationale beoordelingscommissies selecteerden de laureaten van dit jaar voor hun pionierswerk en hun uitzonderlijke bijdragen aan de mensheid op deze gebieden in drie tijdsdimensies: verleden, heden en toekomst. “

Dr. Fauci werd gekozen als de winnaar van de categorie “huidige” volksgezondheid.

“Tegenwoordig is Dr. Fauci de meest invloedrijke leider op het gebied van de volksgezondheid in de VS en wordt hij over de hele wereld alom gerespecteerd voor zijn inspanningen tegen het coronavirus”, zei Porat.

“Als directeur van het NIAID heeft hij onderzoeksinspanningen geleid naar de ontwikkeling van diagnostiek, therapeutica en vaccins voor Covid-19. Hij is de stem van de reden voor gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken voor het evalueren van antivirale geneesmiddelen en andere therapieën. Deze inspanningen hebben geleid tot nuttige therapieën die de sterftecijfers van in het ziekenhuis opgenomen Covid-19-patiënten aanzienlijk hebben verlaagd. “

Andere laureaten van 2021 die tijdens een online ceremonie in mei geëerd zullen worden, zijn gezondheids- en geneeskundehistorici prof. Alison Bashford, prof. Katharine Park en prof. Keith Wailoo (in de categorie ‘verleden’ van de geschiedenis van gezondheid en geneeskunde) en pioniers op het gebied van kankerimmunotherapie, prof. Zelig Eshhar, prof. Carl June en dr. Steven Rosenberg in de categorie “toekomstige” van de moleculaire geneeskunde.

Eerdere Dan David Prize-laureaten waren onder meer cellist Yo-Yo Ma (2006); voormalig vice-president van de VS, Al Gore (2008); romanschrijver Margaret Atwood (2010); en filmmakers Ethan en Joel Coen (2011).

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)