Israëlische onderzoekers bewijzen dat ozon effectief is bij het desinfecteren van Coronavirus

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Nieuw onderzoek uitgevoerd onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv, Bar Ilan Universiteit en het Azrieli College, tonen aan dat ozon effectief is bij het desinfecteren van Coronavirus.

In een persverklaring laten zij weten dat studies hebben dat aangetoond dat SARS-CoV-2, ofwel het COVID-19 virus, enkele uren tot meerdere dagen actief blijft op aerosols en oppervlakken, afhankelijk van de aard van het oppervlak en de omgevingscondities.

Nu hebben onderzoekers van de Universiteit van Tel Aviv aangetoond dat ozon, dat al lang wordt gebruikt als antibacterieel en antiviraal middel bij waterbehandeling, oppervlakken effectief reinigt tegen het coronavirus na korte blootstelling aan lage concentraties ozon.

Het onderzoeksteam werd geleid door Dr. Ines Zucker van de School of Mechanical Engineering aan de Ivy en Eldar Fleischman Faculteit Engineering en de Porter School of the Environment and Earth Sciences aan de Universiteit van Tel Aviv. Dr. Zucker werkte samen met Dr. Moshe Dessau van de Azrieli Faculteit der Geneeskunde aan de Bar Ilan Universiteit in Galilea en Dr. Yaal Lester van het Azrieli College in Jeruzalem om de haalbaarheid van ozon voor inactivering van SARSCoV-2 binnenshuis te onderzoeken.

De voorlopige bevindingen van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift: Environmental Chemistry Letters.

De meeste mensen herkennen ozon als een dunne laag van de aardatmosfeer die ons beschermt tegen de schadelijke effecten van UV-straling. Ozon staat echter ook bekend als een sterk oxidatiemiddel en desinfectiemiddel dat wordt gebruikt in water- en afvalwaterzuiveringssystemen. Binnen het studie kader besliste het onderzoeksteam om de mechanismen aan te passen waarmee ze ozon gebruiken om organische verontreinigende stoffen uit vervuild water af te breken en om de verwachte doeltreffendheid van ozon bij het neutraliseren van het coronavirus aan te tonen.

Ozongas wordt gegenereerd door elektrische ontlading (de afbraak van chemische verbindingen in hun elementen met behulp van elektrische stroom), waarbij zuurstofmoleculen worden gereconstrueerd in de vorm van ozonmoleculen. Tijdens hun studie toonden de onderzoekers de inactivering aan van verschillende geïnfecteerde oppervlakken, zelfs op moeilijk bereikbare locaties.

Ze toonden een hoge mate van desinfectie binnen enkele minuten, zelfs op oppervlakken die doorgaans niet werden gedesinfecteerd met handmatig aangebrachte vloeibare desinfectiemiddelen, met een statistisch slagingspercentage van meer dan 90%. Volgens Dr. Ines Zucker omvat de methode goedkope en gemakkelijk verkrijgbare technologie, die kan worden gebruikt om ziekenhuizen, scholen, hotels en zelfs vliegtuigen en uitgaansgelegenheden te desinfecteren.

“Gasvormige ozon wordt gegenereerd uit zuurstofgas door elektrische ontlading. Nu zijn we er voor het eerst in geslaagd te bewijzen dat het ook zeer efficiënt is in de strijd tegen het Coronavirus”, benadrukt dr. Zucker.

“Het voordeel ten opzichte van gewone ontsmettingsmiddelen (zoals alcohol en bleekmiddel) is het vermogen om voorwerpen en spuitbussen in een kamer, en niet alleen blootgestelde oppervlakken, snel en zonder gevaar voor de volksgezondheid te desinfecteren”.

Dr. Zucker schat dat, aangezien het gas relatief goedkoop en gemakkelijk kan worden geproduceerd, het mogelijk moet zijn om ozon-desinfectiesystemen op industriële schaal in te voeren om de COVID-19-uitbraak te bestrijden.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)