Griekse tanker mogelijk schuldig aan grote milieuramp in Israël

Minerva Helen. Foto Vesselfinder.com

Volgens berichten in de Israëlische media is de onder Griekse vlag varende tanker, Minerva Helen, mogelijk de schuldige die de enorme milieuramp op de stranden van Israël heeft veroorzaakt. Ondertussen blijkt mayonaise een wondermiddel bij het redden van door olie getroffen zeeschildpadden.

Nadat de publieke omroep KAN melde dat de momenteel bij Cartagena in Spanje, voor anker liggende Minerva Helen zo goed als zeker voor de milieuramp verantwoordelijk is, kwamen in andere publicaties meer gegevens naar buiten.

Zo zou het schip zijn werkzame leven in 2004 zijn begonnen en zou het in januari 2008 betrokken zijn geweest bij een grote olieramp vlak bij Kopenhagen, Denemarken.

Er brak toen een slang bij het overladen van olie op een ander schip waarbij toen 200 ton olie (iets meer dan 200.000 liter), in de zee terecht kwam.

Nadat de publieke omroep de eigenaar van het schip had benaderd: “ontkende het Griekse bedrijf dat eigenaar is van het schip elke betrokkenheid bij de vermoedelijke lekkage voor de kust van Israël, waarbij zei zeiden: “Wij zijn niet de bron van het lek”, en ontkende ook de verantwoordelijkheid voor het incident voor de Deense kust.

stukje bij beetje worden de stranden schoongemaakt. Screenshot YouTube

Inmiddels heeft de Israëlische regering een eerste bedrag van 45 miljoen shekel (€11,5 miljoen) beschikbaar gesteld voor het schoonmaken van de stranden en de pogingen om de olie van de rotsblokken die in zee liggen te verwijderen om grotere schade aan het ecosysteem te voorkomen. In de komende weken zal er worden bepaald hoeveel geld er nog meer beschikbaar moet komen om de smurrie te verwijderen en de stranden voor het begin van het strandseizoen begin april open te kunnen stellen voor het publiek.

Ondertussen blijkt mayonaise een wondermiddel bij het redden van jonge zeeschildpadden.

Medewerkers van het Israëlische National Sea Turtle Rescue Center behandelen bedreigde groene zeeschildpadden die zijn getroffen door de verwoestende olie onder anderen met mayonaise.

Volgens Guy Ivgy, een medisch assistent bij het Sea Turtle Rescue Center in Michmoret, ten noorden van Netanya, worden daar 11 schildpadden behandeld.

Het blijkt dat de luchtpijp van de jonge zeeschildpadden vol teer zitten, en om de giftige stof uit de luchtwegen van de schildpadden te verwijderen hebben ze een creatieve manier gevonden.

Eerst gebruiken ze plantaardige olie die de teer verdunt, dan komt de mayonaise, het verdunt de teer en verwijdert het van de zijkanten van de maag en darmen. En het bevat vetten en eiwitten die de schildpadden voeden.

“Als ze gewoon voedsel eten, verandert het in een klontje met de teer en kan het verstoppingen veroorzaken, daarom geven we ze de eerste dagen geen vast voedsel”, zegt Guy Ivgy.

Het herstelproces duurt naar verwachting een week of twee, waarna de schildpadden naar verwachting weer in het wild worden vrijgelaten.

Ondertussen zijn duizenden vrijwilligers, men spreekt van ca 7.000, en enkele duizenden militairen bezig met het schoonmaken van de stranden. Een intensief werk wat grotendeels met de hand wordt gedaan.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)