Israël ziet af van nieuwe coronabeperkingen

Vliegveld Ben Gurion. Foto Youtube.

Het Israëlische coronakabinet kwam zondagavond enkele uren bijeen, maar besloot geen nieuwe beperkingen aan het Israëlische publiek op te leggen.

Wel werd besloten dat er een plan moet komen om de quarantaine maatregelen voor wie uit het buitenland terugkeert naar Israël af te dwingen. Ook zal er meer aandacht komen voor het vaccineren van tieners.

Het land heeft net als de rest van de wereld te maken met de Delta-variant, een coronavirus-mutatie die zeker 50% besmettelijker is dan zijn voorganger.

Hoewel het aantal actieve gevallen in Israël de afgelopen dagen is gestegen van minder dan 200 naar bijna 1200, is het aantal ernstige gevallen stabiel gebleven en op zondag licht gedaald. Er werden 114 nieuwe gevallen vastgesteld op zaterdag en nog eens 63 tussen middernacht en zondagochtend.

Er waren 23 ernstige gevallen, tegen 26 de dag ervoor.

“Onze aanpak is eenvoudig”, zei premier Naftali Bennett zondagochtend tijdens een kabinetsvergadering. “Maximale bescherming voor de burgers van Israël met minimale verstoring van de routine en de economie in Israël. Mondkapjes in plaats van beperkingen. Vaccinaties in plaats van lockdowns.”

Bennett en minister van Volksgezondheid Nitzan Horowitz leken het land geen nieuwe wijdverbreide beperkingen op te willen leggen die de economie zouden schaden. In plaats daarvan wilden ze 12- tot 15-jarigen overtuigen om de prik te krijgen, evenals die volwassenen die nog niet zijn ingeënt.

“De Delta-variant, zoals gezegd, infecteert 50% meer, maar we weten dat het vaccin werkt”, zei Bennett zondag. “Het werkt gewoon. Mensen die kunnen worden gevaccineerd en dat niet doen, brengen zichzelf en de mensen om hen heen in gevaar.”

Hij riep jonge kinderen op om hun ouders aan te moedigen hen aan te melden om zich te laten inenten.

Volgens de gezondheidsfondsen is ongeveer 30% van de tieners tussen 12 en 16 jaar gevaccineerd en het land zou de komende dagen tot 50% van deze leeftijdsgroep kunnen bereiken.

Op zondag nam de regering nog een aantal maatregelen om het luchthavencomplex hard aan te pakken, waaronder de goedkeuring van een aanbeveling van het ministerie van Volksgezondheid om alle Israëlische passagiers ouder dan 16 jaar te verplichten een verklaring in te vullen voordat ze de luchthaven Ben-Gurion verlaten dat ze niet naar een “verboden” land met hoge infectiepercentages zullen gaan.

Luchtvaartmaatschappijen krijgen de instructie om geen passagiers aan boord te laten gaan zonder deze verklaring.

De regering verlengde ook de regels met betrekking tot reizen van en naar verboden landen tot en met 11 juli. Bovendien zou reizen naar een van deze landen zonder speciale toestemming als crimineel worden beschouwd en worden bestraft met een boete van 5000 shekel (1288 euro).

De huidige lijst van verboden landen bevat Argentinië, Brazilië, India, Mexico, Rusland en Zuid-Afrika. Reizigers die terugkeren uit deze landen moeten in isolatie gaan, zelfs als ze zijn ingeënt.

Het ministerie van Volksgezondheid blijft aanbevelen om alle onnodige reizen naar het buitenland te vermijden, vooral naar landen met een reiswaarschuwing.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)