Joodse gemeenschap komt bijeen om families te ondersteunen na instorting gebouw in Florida

De joodse gemeenschap in Surfside

De gedeeltelijke ineenstorting van een 12 verdiepingen tellend flatgebouw aan het strand net ten noorden van Miami op donderdag, heeft de hechte Joodse gemeenschap in Zuid-Florida hard getroffen.

Veel van degenen die zich in het gedeeltelijk ingestorte gebouw bevonden waren joods, en maar liefst 20 van de 159 mensen die vrijdag vermist bleven, zijn gelovig, volgens Maor Elbaz-Starinsky, de Israëlische consul-generaal in Miami.

Maar een lichtpuntje in de duisternis is de steun van bewoners, vrijwilligers, religieuze organisaties en zoek- en hulporganisaties.

Rebecca Fishman Lispey, CEO van de Miami Foundation, zei dat ze ontroerd is door de manier waarop organisaties en individuen hulp bieden ​​in de nasleep van de tragedie.

De stichting werkt samen met filantropische partners – waaronder de Coral Gables Community Foundation, Key Biscayne Community Foundation en de Miami Heat – om geld in te zamelen voor de families. Tot nu toe hebben ze 340 duizend dollar opgehaald (285 duizend euro) via supportsurfside.org.

“Het is zo duidelijk dat dit een moment van eenheid was”, zei ze.

Op WhatsApp verschenen tegen donderdag halverwege de ochtend gebedsgroepen in zowel het Spaans als het Engels, waarbij mensen om de beurt psalmen lazen. Deelnemers deelden bijgewerkte lijsten met de Hebreeuwse namen van leden van de gemeenschap die ontbreken. Sommige gebruikers stuurden foto’s en hartverscheurende smeekbeden van familieleden door die op zoek waren naar informatie.

Leden van de Skylake Synagogue, ongeveer 20 minuten van Surfside, verzamelden sokken, ondergoed, dekens, kussens en toiletartikelen voor de families die op nieuws wachtten. Ze zochten vrijwilligers met busjes om de voorraden naar Surfside te rijden terwijl de donaties zich opstapelden.

Een GoFundMe-pagina die donderdagavond laat door de Skylake Synagogue is gestart, heeft tot nu toe ongeveer 57 duizend dollar (48 duizend euro) opgehaald.

Evenzo begon de Joodse Federatie van groter Miami met het verzamelen van donaties, evenals een online donatiefonds dat was opgezet door de Sjoel van Bal Harbour. De Joodse Federatie van Palm Beach County startte ook een noodhulpfonds.

Inmiddels is bevestigd dat ten minste 9 mensen zijn omgekomen bij de instorting van het gebouw, en 10 anderen worden behandeld voor verwondingen. Er worden nog altijd zo’n 150 mensen vermist. 

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!