Israël staat levering toe aan Gaza van door Qatar gefinancierde brandstof

Vrachtwagen met brandstof rijdt Gazastrook binnen, ter illustratie. Foto YouTube

Israël stond maandag een levering toe aan de Gazastrook van 17 vrachtwagens met door Qatar gefinancierde benzine om de enige energiecentrale van Gaza van brandstof te voorzien. Het is voor het eerst sinds de gevechten in mei dat steun uit Qatar de Gazastrook bereikt.

Volgens de Israëlische openbare omroep Kan melden Palestijnse bronnen dat Egypte de Hamas-heersers van de Gazastrook heeft laten weten dat als alles rustig blijft, Israël de grensovergangen naar de enclave volledig zal heropenen.

Hamas zou gereageerd hebben door Caïro te vertellen dat het van plan is om Israël onder druk te houden, zonder duidelijk te maken wat dat inhoudt.

De grensovergangen werden gesloten nadat een soldaat licht gewond was geraakt bij een mortieraanval tijdens de overdracht van humanitaire hulpgoederen naar de Gazastrook via de Erez grensovergang tijdens het 11-daagse conflict in mei. Vorige week versoepelde Israël enkele van de beperkingen om sommige goederen Gaza binnen te laten.

Sinds 2018 pompt Qatar geld in Gaza om brandstof, Hamas salarissen en toelagen voor arme gezinnen te financieren. Maar het 11-daagse militaire conflict vorige maand tussen Israël en terreurgroepen in de Gazastrook veranderde de situatie. Israël heeft sindsdien niet ingestemd met het toelaten van subsidies uit Qatar, die vooral Hamas ten goede komen.

Israël heeft voor volledige terugkeer naar de vorige status-quo, inclusief het toestaan ​​van contant geld uit Qatar, de conditie gesteld dat er een overeenkomst moet komen voor de uitwisseling van gevangenen tussen Israël en Hamas.

De terreurgroep daarentegen heeft de opheffing van de beperkingen geëist zonder enig verband met een gevangenenruil. Volgens internationale waarnemers leidt de impasse in de onderhandelingen tot een fragiel staakt-het-vuren tussen de twee partijen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!