Bennett en el-Sissi hebben eerste telefoongesprek

De Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi spreekt de VN toe. Foto YouTube.

Premier Naftali Bennett sprak maandag met de Egyptische president Abdel-Fattah el-Sissi, in wat het eerste telefoongesprek was tussen de twee leiders sinds de vorming van de nieuwe Israëlische regering eerder deze maand.

Sissi feliciteerde Bennett met zijn aantreden, een stap die het einde betekende voor het premierschap van Benjamin Netanyahu die, tot de bevestiging van de nieuwe regering op 13 juni, de enige dienende Israëlische premier was met wie Sissi ooit als president te maken had.

Sissi en Bennett kwamen overeen om zo snel mogelijk een ontmoeting te regelen.

Bennett bedankte Egypte voor de bemiddeling tussen Israël en Hamas en in het bijzonder de pogingen van Caïro om een oplossing te vinden voor de Israëlische burgers en de stoffelijke overschotten van IDF-soldaten die worden vastgehouden door de Hamas-terreurgroep in de Gazastrook.

Sissi benadrukte de noodzaak om een permanent ​​staakt-het-vuren in de Gazastrook tot stand te brengen en om de civiele en humanitaire situatie van de inwoners van de Strook te verbeteren. Ook wees hij op de noodzaak om het Israëlisch-Palestijnse diplomatieke proces te vernieuwen.

De twee leiders bespraken verder economische samenwerking en handelskwesties.

Egypte heeft geprobeerd een leidende rol op zich te nemen bij het naleven van een staakt-het-vuren dat het vorige maand heeft bemiddeld, inclusief betrokkenheid bij de wederopbouw.

Hoewel het staakt het vuren rust bracht, werd het deze maand verbroken door brandballonnen vanuit Gaza die grote bosbranden in Israël veroorzaakten. Onder Bennett reageerde Israël met luchtaanvallen op Hamas-doelen, waarop Egypte opnieuw ingreep om rust te brengen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!