President Rivlin ontmoet President Biden

President Biden verwelkomt Zijne Excellentie Reuven Rivlin, president van de staat Israël

De Amerikaanse president Joe Biden ontving maandag Reuven Rivlin in het Witte Huis op zijn laatste buitenlandse reis als president van de staat Israël. Biden verzekerde Rivlin dat zolang hij president is Iran nooit kernwapens zal krijgen.

“Ik wilde de president bedanken voor zijn aanwezigheid”, zei Biden aan het begin van hun gesprek en zei dat zijn toewijding aan Israël “ijzersterk” is.

Biden merkte op dat hij een dag eerder opdracht had gegeven om luchtaanvallen uit te voeren op faciliteiten die volgens het Amerikaanse leger werden gebruikt door door Iran gesteunde milities nabij de grens tussen Irak en Syrië.

“Mijn team en ik werken al nauw samen met de Israëlische regering die eerder deze maand aantrad’, zei Biden. “Ik kijk ernaar uit om binnenkort premier Bennett in het Witte Huis te ontvangen.”

Na een ontmoeting met Barack Obama en Donald Trump is Biden de derde Amerikaanse president zijn met wie Rivlin een ontmoeting heeft. Het is zijn vierde bezoek aan Washington in functie, na eerdere bezoeken in januari 2015, november 2015 en november 2017.

Rivlin zei dat hij “zeer tevreden” was over de verklaring van Biden.

“Ik ben verheugd hier weer te zijn om de president van de Verenigde Staten te ontmoeten”, zei Rivlin tegen Biden. “Israël heeft geen grotere vriend of bondgenoot dan de Verenigde Staten van Amerika. Jullie zijn onze beste vrienden en we delen waarden van democratie en liberalisme.”

“We bespreken, volgens echte vriendschap, van tijd tot tijd zaken en komen zelfs overeen om het niet over alles eens te zijn”, zei hij, zonder Iran bij naam te noemen. “Maar we rekenen erop dat u en uw verklaring zojuist de Israëliërs echt hebben laten begrijpen dat we een goede vriend in het Witte Huis hebben.”

Rivlin vertelde later aan verslaggevers dat hij in Biden een goede vriend gevonden heeft “die reageerde op onze verzoeken en eisen om alles in de gaten te houden met betrekking tot de overeenkomst die met Iran wordt gesloten”.

Rivlin was in de VS op zijn laatste buitenlandse bezoek als president van Israël en zal op 7 juli zijn ambt neerleggen na een termijn van zeven jaar. Isaac Herzog, een voormalig parlementslid en hoofd de Jewish Agency, neemt de rol van hem over.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!