Israël van plan 800.000 coronavaccins te vernietigen

Bennett roept de jeugd van Israël op zich te laten vaccineren voordat de vaccins over hun vervaldatum heen zijn.

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid staat op het punt om 800.000 Pfizer-vaccins te vernietigen als geen enkel land ermee instemt ze binnen de komende twee weken te kopen, meldde de openbare omroep Kan maandagavond.

Israëls zoektocht naar een koper voor de vaccins komt op het zelfde moment dat veel landen hun vaccinatiecampagnes uitbreiden om de snel verspreidende Delta-variant te bestrijden, waardoor het aantal gevallen op sommige plaatsen enorm is gestegen.

Israël heeft ongeveer 1,4 miljoen vaccins over die eind juli verlopen, maar hoopt tegen die tijd 600.000 daarvan te gebruiken om 300.000 tieners van 12 tot 15 jaar te vaccineren, meldde Kan.

Veel van de vaccins die hiervoor worden gebruikt, zijn op 18 juni door de Palestijnse Autoriteit geweigerd omdat ze te dicht bij de vervaldatum van 30 juni zijn.

Israël is in gesprek met verschillende landen om de vaccins te kopen, of ze in te nemen in ruil voor vaccins die later worden ontvangen en vervolgens aan Israël worden geleverd. Over welke landen het gaat is niet bekend.

Israël begon vorige week tieners aan te moedigen zich te laten vaccineren, nadat het aantal coronagevallen begon op te lopen, met als gevolg dat mondkapjes in gesloten ruimtes weer verplicht zijn geworden en experts oproepen om meer beperkingen op te leggen.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!