Journalisten vragen de VN om bescherming tegen de Palestijnse Autoriteit

Ongeveer 50 Palestijnse journalisten demonstreerden maandag in Ramallah voor persvrijheid op de Westelijke Jordaanoever en riepen de VN op om hen te “beschermen” na een uitbarsting van geweld tijdens een aantal demonstraties tegen de Palestijnse Autoriteit.

De dood van de Palestijnse mensenrechtenactivist Nizar Banat tijdens de detentie van de Palestijnse Autoriteit vorige week heeft tot woede geleid op de Westelijke Jordaanoever.

De demonstraties van de afgelopen dagen brachten confrontaties tussen demonstranten en de politie teweeg.

Journalisten meldden ook dat ze zijn aangevallen door de politie, die massaal is gemobiliseerd.

Gezien de schendingen van de vrijheid van journalisten om verslag te doen van de demonstraties werd een klacht ingediend bij de Verenigde Naties, waarin de internationale instantie werd opgeroepen om “noodzakelijke en onmiddellijke maatregelen” te nemen om lokale journalisten te beschermen, zei Naila Khalil, een Palestijnse verslaggever voor de krant Al-Arabi Al-Jdid.

Ook aanwezig voor het VN-gebouw in Ramallah, Mohammed Gharafi, een journalist voor de nieuwssite Ultra Palestine, zei dat hij door Palestijnse veiligheidstroepen werd bedreigd met inbeslagname van zijn telefoon als hij niet zou stoppen met filmen.

Op eerdere beelden van Gharafi is te zien hoe met name vrouwelijke journalisten worden aangevallen door mannen in burger, die ervan worden verdacht bij de politie te horen.

Zondag riep de Palestijnse Journalistenbond op tot het ontslag van de politiechef wegens “het niet beschermen van journalisten die zijn aangevallen en bedreigd door in burgerkleding in het zicht van de politie”.

PA-premier Mohammed Shtayyeh riep maandag op tot “respect voor de persvrijheid” en riep “iedereen op om een ​​groter verantwoordelijkheidsgevoel te betrachten”.

Activist Nizar Banat, die donderdag stierf, stond bekend om zijn video’s op sociale media waarin hij de Palestijnse Autoriteit van Mahmoud Abbas bekritiseerde, die hij beschuldigde van corruptie.

Zijn familie beschuldigt de Palestijnse veiligheidstroepen van moord.

Shtayyeh beloofde maandag dat het onderzoek naar zijn dood “professioneel en transparant” zou zijn, eraan toevoegend dat de verantwoordelijken “voor de bevoegde autoriteiten zullen worden gebracht”.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!

Advertentie (4)