Grote vraag naar vaccinbooster in Israël

60 plusser krijgt 3e coronavaccin in Israël. Foto YouTube.

De vraag naar de derde boosterdosis van het coronavaccin is hoog in Israël, meldden de Israëlische zorgverzekeraars op zondag, de eerste officiële dag van de uitrol voor 60-plussers.

Toch drong premier Naftali Bennett er bij de zorgverzekeraars op aan om het vaccin voor 60-plussers die meer dan vijf maanden geleden hun tweede dosis hebben gehad nog sneller toe te dienen.

“De situatie is goed, maar we moeten het tempo opvoeren”, zei Bennett zondagavond tegen de hoofden van Maccabi, Meuhedet, Leumit en Clalit. “Ons dagtarief moet vijf keer zo hoog zijn als het nu is…. Ons doel is om iedereen voor het einde van de maand te vaccineren. Het is ambitieus, maar het kan.”

De hoofden van de zorgverzekeraars vertelden Bennett dat er veel vraag is naar de derde dosis en dat sommige van hun telefoonlijnen plat gingen vanwege het aantal mensen dat belde voor een afspraak.

Clalit, de grootste zorgverzekeraar van het land, heeft inmiddels 17.000 Israëliërs van een derde dosis voorzien en meer dan 110.000 afspraken gemaakt voor de komende dagen; Maccabi meldt dat ze 11.000 van hun klanten hebben gevaccineerd en dat bijna 72.000 afspraken hebben staan; Meuhedet heeft 3.000 Israëliërs voorzien van een derde injectie en meer dan 53.000 afspraken gemaakt. De zorgverzekeraar Leumit heeft 15.000 afspraken staan voor een derde vaccinatie.

Volgens ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid moeten voor de effectiviteit van de derde dosis om ernstige gevallen van COVID-19 te voorkomen, ten minste 1 miljoen Israëliërs de booster krijgen. Het zal een aantal weken duren voordat de effecten van de derde dosis zichtbaar zijn.

Het besluit van het ministerie van Volksgezondheid om een derde vaccinatie toe te dienen komt nadat is gebleken dat de werkzaamheid van het vaccin na zes maanden afneemt. Gegevens die door het ministerie werden vrijgegeven, suggereerden dat mensen die in januari waren gevaccineerd nu slechts 16% bescherming leken te hebben tegen besmetting, terwijl de effectiviteit bij degenen die in april waren gevaccineerd 75% was.

Ontvang gratis onze nieuwsbrieven!