Schietpartij in Joods centrum

Een gewapende man heeft vrijdag in het gebouw van de Jewish Federation in Amerikaanse stad Seattle met gerichte schoten een vrouw gedood en vijf anderen verwond. Drie van hen zijn er slecht aan toe. De schutter zei te handelen ‘uit woede op Israël’.

Naveed Afzal Haq, een 31-jarige man van Pakistaanse afkomst, wist langs de beveiliging het in het centrum van Seattle gelegen gebouw binnen te komen. Volgens ooggetuigen schreeuwde hij, vlak voor hij begon te schieten: ”Ik ben een islamitische Amerikaan. Ik ben boos op Israël.”

Toen agenten een paar minuten later arriveerden, gaf hij zich zonder verzet over.
De politie gaan er vooralsnog van uit dat de schietpartij een eenmansactie was, spcifiek gericht tegen de Joodse Federatie van Groot Seattle, en dat de man niet handelde in opdracht van een terroristische organisatie.

Bij synagoges en gebouwen van andere Joodse organisaties in Seattle is extra bewaking ingezet.

De Joodse Federatie van Groot Seattle was een van de initiatiefnemers van een grote manifestatie in Seattle waar steun werd betuigd aan Israël in de strijd tegen Hezbollah.