Waar moeten Antwerpse Joden met hun zonden heen?

Jaarlijks op Rosj Hasjana (Joods Nieuwjaar) werpen Joden overal ter wereld hun zonden symbolisch in het water. Hetzij een rivier, sloot of vijver. Maar de vijver waar de Antwerpse Joden hun zonden jaarlijks in werpen staat droog.

Rosj Hasjana nadert. Het is het moment waarop de Joodse gemeenschap traditiegetrouw haar zonden symbolisch in het water gooit. Dit gebeuren, tasjliech genoemd, vindt in Antwerpen altijd plaats bij de vijver van het Stadspark. Er is echter een groot probleem, de vijver in het Stadspark, midden in de Joodse buurt, staat droog.

Elk jaar verzamelt de Antwerpse Joodse bevolking zich op Rosj Hasjana (dit jaar de tweede dag, op zondag 24 september) hiervoor aan de vijver van het Stadspark, maar die staat dus droog. De ondervoorzitter van het Forum der Joodse Organisaties vindt dat zeer jammer. Hij zegt tegenover een lokaal Antwerpse nieuwsmedium, dat negentig procent van de Antwerpse Joden op deze dag naar het Stadspark komt. Nu zullen zij op zoek moeten naar andere locaties. De Schelde is ook een optie, al is dat te ver wandelen voor de ouderen.

Bron: NIK

Advertentie (4)