Corrie Zeidler wordt rabbijn

Onder de zes nieuwe rabbijnen die in Jeruzalem jongstleden vrijdag hun semicha kregen was ook een Nederlands-Israëlische vrouw, Corrie Zeidler-Moll, een voormalig lid van LJG Gelderland. Zij groeide op in een protestants gezin maar doorliep een bijzonder proces dat uitmondde in haar rabbijnschap.

Corrie (Keren) Zeidler werd geboren in 1959 in Nieuw Guinea, toen een Nederlandse kolonie. Vanaf haar derde groeide ze op in Nederland als vijfde van zes kinderen. Naar ouders, protestantse christenen, gaven hun kinderen liefde voor Israël en het Jodendom mee. Op haar achttiende werkte Corrie drie maanden in kiboets Kiryat Anavim. Daar ontmoette ze de Israëlische Amit, met wie ze een jaar later trouwde. Het paar vestigde zich in Israël en Corrie begon met de gioer, het proces dat men doorloopt om Joods te worden. In 1979 was de bekering een feit.

Corrie studeerde Hebreeuws aan de Hebrew University of Jerusalem en studeerde cum laude af in 1981. Ze vestigde zich met haar man in kiboets Yahel en kreeg twee dochters. Corrie werd opgeleid om diensten te leiden en uit de Torah te lezen. Intussen bekeerden ook Corrie’s ouders zich tot het Jodendom en verhuisden naar Israël. In 1987 verhuisde Corrie met haar gezin en ouders naar Jeruzalem. Hier werd het gezin verrijkt met een derde dochter. In Jeruzalem was Corrie actief binnen de Har-El gemeenschap. In 1992 verhuisde ze met haar gezin naar Nederland, waar Corrie als vertaalster werkte en onder andere boeken van David Grossman en Zeruya Shalev uit het Hebreeuws naar het Nederlands vertaalde. Amit en Corrie waren beiden actief in de Liberaal Joodse Gemeente Gelderland.

In 2001 keerde het echtpaar met hun jongste dochter terug naar Israël. In hetzelfde jaar begon Corrie aan haar studie voor het rabbinaat in Jeruzalem. In haar afstudeerscriptie deed ze vergelijkend onderzoek naar de profeten Elia en Eliza. Vorige week ontving ze haar felbegeerde rabijnentitel. Rabbi David Ellenson, president van de Hebrew Union College- Jewish Institute of Religion, leidde de ceremonie. "Deze nieuwe rabbijnen vormen een afspiegeling van de groeiende impact die het Progressieve Jodendom heeft op jonge Israëlis en hun zoektocht naar authentieke Joodse expressie", aldus de nieuwsbrief van het Jewish Institute of Religion.