Batsheva Dance Company in Het Muziektheater

Op dinsdag 27, vrijdag 30 en zaterdag 31 maart 2007 om 20.15 uur presenteert Gastprogrammering Het Muziektheater het uit Israël afkomstige gezelschap Batsheva Dance Company met THREE, de nieuwste choreografie van artistiek leider Ohad Naharin. Joods.nl geeft twee keer twee vrijkaarten weg!

Joods.nl geeft vrijkaarten weg voor dit spectaculaire optreden! Schrijf in een email naar joods.nl waarom ù graag naar Batsheva Dance Company zou willen. De twee origineelste inzendingen worden beloond met twee vrijkaarten. De winnaars krijgen aanstaande maandag bericht.

THREE verwijst naar de drie onderdelen waar het werk uit bestaat: Bellus (schoonheid), Humus (aarde) en Secus. Secus is volgens Naharin het beste te vertalen als ‘dit en niet dat’. De Latijnse titels zijn niet het resultaat van gewichtigdoenerij, het is eerder een ironische ontsnapping van een choreograaf die categorisch weigert diepzinnig op zijn werk in te gaan. De dans staat centraal, en een ieder is vrij hoe de choreografieën te interpreteren.

Bellus is gemaakt op de Goldberg Variaties van Bach, in de uitvoering van Glenn Gould. Tien dansers volgen als in een spiegel elkaars handelingen. Bij aanvang van Humus komt een danser het toneel op met een televisie onder zijn arm. Op de televisie is zijn eigen grinnekende gezicht te zien dat, als in een Grieks drama, over de inhoud van de voorstelling vertelt. Vijf vrouwen dansen vervolgens op de ijle muziek van Brian Eno, als vissen in de zee. Of volgens Naharin "als een raceauto die maar 30 kilometer per uur rijdt". In Secus ten slotte, zijn alle 17 dansers van de Batsheva Dance Company aanwezig op het podium, het is een explosieve ontlading van bewegingen in sensuele solo’s en duetten.

De Batsheva Dance Company is in 1964 opgericht door barones Batsheva De Rothschild en Martha Graham. In het voetspoor van Graham volgden choreografen uit de hele wereld om met de groep te werken: Kurt Jooss, Anna Sokolow, Jerome Robbins en vele anderen.

De komst van Ohad Naharin als artistiek leider in 1990 luidde een nieuw tijdperk in. Ohad Naharin heeft een groep krachtige en vitale dansers met een sterk individuele stijl en uitstraling om zich heen verzameld en voorziet het gezelschap van een kwaliteit waardoor de groep een sterk eigen gezicht heeft. Sensueel, suggestief, meeslepend, fysiek voortreffelijk, van nature muzikaal, gedurfd, eerlijk en ontroerend, zijn enkele van de aanduidingen waarmee Ohad Naharin en zijn choreografieën worden omschreven. Voor Naharin’s Virus (2003 in Het Muziektheater) ontving hij een New York Dance and Performance Award.
In 2001 was de Batsheva Dance Company te zien in Het Muziektheater met Sabotage Baby.

‘Zijn balletten zijn sensueel, verbazingwekkend soepel en van een ongebruikelijke, puur lichamelijke vanzelfsprekendheid.’
New York Times 2002

Batsheva Dance Company: THREE

choreografiie: Ohad Naharin
muziek: Bellus: J.S Bach: Goldberg Variaties
door Glenn Gould
Humus: Brian Eno: Neroli
Secus: Chari Chari, Kid 606 + Rayon
(mix van Stephan Ferry)
Beach Boys AGF, Fennesz,