The Gatekeepers

The Gatekeepers
The Gatekeepers

Voor het eerst in de geschiedenis van de Israëlische binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet, delen voormalige hoofden van deze dienst hun opvallende ideeën en reflecteren ze in het openbaar op hun acties en beslissingen. The Gatekeepers is een waanzinnig in elkaar gezette documentaire, een must-see voor alle Israel geïnteresseerden. De film gemaakt door Dror Moreh heeft meer dan 1 miljoen dollar gekost en heeft wel een verontrustende einde, “Israel wint elke slag, maar verliest de oorlog”. Moge het niet zo zijn. Am Yisrael Chai!

Bekijk hieronder de trailer. De hele uitzending is op dit moment nog te bekijken op de website van de Holland Doc.

De Hoofden van de Shin Bet stonden vanaf 1980 tot 2011 midden in het Israëlische besluitvormingsproces met betrekking tot de veiligheid; Avraham Shalom (1980-1986); Yaacov Peri (1988-1995); Carmi Gillon (1994-19960); Ami Ayalon (1996-2000); Avi Dichter (2000-2005); Yuval Diskin ( 2005-2011). Deze mannen werkten nauw samen met alle Israëlische premiers, en hun evaluaties en inzichten hadden en hebben nog steeds, een diepgaande invloed op de Israëlische politiek. The Gatekeepers biedt een exclusieve rekening van de som van hun successen en mislukkingen.

The Gatekeepers
Avraham Shalom

Het verhaal van de Shin Bet wordt verteld vanuit het perspectief van de leiders. In een serie van openhartige interviews, praten ze openlijk over de belangrijkste gebeurtenissen die hun periode bij de Shin Bet markeerden. En wanneer de zes voormalige hoofden zich hebben bloot gegeven, reflecteren zij in het openbaar over de morele aspecten van foltering en terrorisme, arrestaties en moorden. De burgers die zij hebben beloofd te beschermen zijn misschien een moment veiliger geweest door hun acties, maar het is de vraag of de Shin Bet het land een stap dichter bij vrede heeft gebracht. De bekentenissen van de Shin Bet Hoofden worden ondersteund met unieke archiefbeelden en computeranimaties op basis van foto’s. In de gesprekken komt ook de controverse rond de bezetting in de nasleep van de Zesdaagse Oorlog aan de orde.

Bron: Holland Doc, Publieke Omroep