Joodse personages in comedyseries

foto niw joodse personages in tv series - de joodse buurmanSlimmerik. Vrouwenversierder. Romanticus. Schlemiel. Een willekeurig rijtje termen, maar ze slaan allemaal op een interessant fenomeen: Joodse personages in hedendaagse, populaire comedyseries.

In de jaren 90 van de vorige eeuw schitterden vooral stereotiepe Joodse vrouwen in Amerikaanse comedyseries, zoals Fran Fine in The Nanny en Grace Adler in Will & Grace: onhandige, neurotische dertigers op zoek naar een Joodse man. In het nieuwe tv-seizoen, dat deze maand begon, valt op dat dit vrouwelijke clichébeeld vervangen is door een mannelijke variant: de stuntelige, slimme Joodse buurjongen. Hij is onzeker maar verhult dat door op overdreven wijze zelfvertrouwen te willen uitstralen. Naarstig op zoek naar de perfecte vrouw heeft hij doorgaans de ‘pech-factor’ aan zijn broek hangen, om uiteindelijk toch met zijn droomvrouw aan de haal te gaan.

Klik hier voor het NIW artikel van Lisa Goudsmit

Advertentie (4)