Islamitische Staat vecht bij Golan

idf israel defense forces Syrische rebellen en de lokale al-Qaida zijn vlak bij het door Israël gecontroleerde deel van de Golanhoogten slaags geraakt met Jaish al-Jihad. Deze laatste groep heeft banden met Islamitische Staat (IS). Tevens werden vandaag vanaf Syrisch territoir twee projectielen op Israël afgevuurd.

De onderlinge rebellenstrijd vond plaats in de provincie Quneitra. Volgens zender France24, die zich baseert op lokale bronnen, verloor Jaish al-Jihad 7 mensen in de strijd en de rivaliserende coalitie 12 strijders. Onder hen waren ook leden van het met al-Qaida verbonden Nusra Front.

Er zouden bovendien 15 militanten van Jaish al-Jihad gevangengenomen zijn. Deze jihad-bende heeft een machtsbasis bij de plaats Qahtaniya* en sloot zich volgens geruchten onlangs aan bij het IS-kalifaat.

Schermutselingen dankzij recente hinderlaag

Het onderlinge geweld zou voortvloeien uit een eerder incident. Jaish al-Jihad had de rivaliserende groep, het Zuidelijk Front, in een hinderlaag gelokt en daarbij 6 rebellen weten te doden. Vervolgens sloot het Nusra Front zich wegens zijn vijandschap met IS aan bij het Zuidelijk Front.

Deze groep maakte zich de laatste tijd op voor een groot offensief tegen gebieden die nog door het regime van president Assad gecontroleerd worden. De onderlinge strijd heeft echter geleid tot uitstel van het aanvalsplan.

Beschieting in Israël vanaf Golan

Het luchtalarm ging vandaag af boven de Golanhoogten nadat vanaf Syrisch grondgebied twee projectielen waren afgeschoten op Israël. Legerbronnen denken niet dat het om een gerichte aanval gaat maar slechts om spill over van de strubbelingen in het buurland.

Inwoners van de regio meldden ‘s middags explosies te hebben gehoord. Niemand raakte gewond en er zou ook geen schade zijn, aldus JPost. Het leger onderzoekt de zaak.

Spanningen in het gebied waren al toegenomen nadat Israël afgelopen week diverse doelen van het Syrische regeringsleger had bestookt.

* Het zou ook kunnen gaan om Al Qunaytirah (Maps)

Advertentie (4)