Britse Jood redt christenen uit Syrië en Irak

2015-07-15 tikkun olamEnorme aantallen Europese christenen hebben hun levens en die van hun gezinnen in de waagschaal gesteld om hun Joodse medeburgers uit handen van de Duitse nationaalsocialisten te houden. Ongetwijfeld hebben vele tienduizenden – zo niet honderdduizenden – Joden de heerschappij van de nazi’s in Europa kunnen overleven om die reden. Er is nu een Jood opgestaan die iets terug wil doen voor de christenen, en wel in het Midden-Oosten.

Lord Weidenfeld, een Britse uitgever die in 1938 als tiener met hulp van christelijke netwerken als de Quakers en de Plymouth Brethren uit Oostenrijk wist te ontsnappen, is bezig met een reddingsoperatie om tot wel 2.000 christenen te redden uit Irak en Syrië. Deze minderheid wordt in die landen zeer ernstig bedreigd door de jihadistische terroristen van – met name – Islamitische Staat (IS). In hun ‘kalifaat’ vermoorden de moslimextremisten christelijke (en Koerdische / sjiitische) mannen en ‘verhandelen’ ze meisjes en jonge vrouwen van die volken openlijk als slavinnen of bruiden.

Volgens The Independent was Weidenfeld (95 / Wiki) vorige week via zijn Weidenfeld Safe Havens Fund al betrokken bij het transport van 150 Syrische christenen naar Polen. “Een schuld die moet worden terugbetaald”, aldus de bejaarde Brit over zijn inspanningen. “Het is van toepassing op zoveel jonge mensen die dankzij de Kindertransporten (vlak voor WOII, red.) gered zijn. Het waren de Quakers en andere kerkgenootschappen die de Joodse kinderen naar Engeland brachten. Dat was een uiterst nobele operatie en wij Joden moeten daarvoor dankbaar zijn en iets terugdoen voor bedreigde christenen.”

Behalve op het redden van christelijke burgers van Syrië en Irak richt Weidenfelds stichting zich ook op financiële ondersteuning aan de vluchtelingen.

Kritiek

Omdat de reddingsactie zich louter op christelijke inwoners van het Midden-Oosten richt, klinkt er ook kritiek op de inspanningen van de Britse Jood. Het feit dat de Syrische president Bashar al-Assad zijn operatie steunt zorgt er bovendien voor dat de Verenigde Staten weigeren mee te doen aan Weidenfelds hulpprogramma. Weidenfeld over de critici: “Ik kan niet de wereld redden, maar aan de christelijke zijde is er een heel specifieke mogelijkheid. Laat anderen de moslims helpen.”

Met zijn actie hoopt de Brit het werk van zijn onlangs overleden landgenoot Sir Nicholas Winton te kopiëren. Deze man wist een fors aantal Joodse kinderen uit handen van de nazi’s te redden en hen naar Groot-Brittannië te vervoeren.

Gerelateerd:

Speciale eenheid IDF tegen Islamitische Staat

Advertentie (4)