Israel gaat Palestijnse economie stimuleren

Screen Shot 2015-09-05 at 23.39.08De Israelische minister van Financiën Moshe Kahlon heeft maatregelen goedgekeurd die moeten leiden tot stimulering van de Palestijnse economie en lastenverlichting voor de Palestijnse Autoriteit (PA).  Ook kunnen duizenden meer Palestijnen op de Westbank een werkvergunning krijgen voor werk in Israel. Israel hoopt hiermee de betrekkingen met de PA te verbeteren na maanden van geweld van Palestijnse terroristen tegen Israeli’s.

Eerder deze week waren er al intensieve gesprekken tussen de Israelische minister van Financiën Kahlon en zijn Palestijnse evenknie Shukri Bashara over de economische situatie van de PA. De ministers kwamen overeen dat er maatregelen getroffen gaan worden om de kansen op werk voor Palestijnen te vergroten en dat Israel investeringen zal doen om de Palestijnse infrastructuur te verbeteren.

Zo wordt er ongeveer 117 miljoen euro aan ingehouden Palestijnse douane- en fiscale fondsen overgedragen. Dit dekken ongeveer een derde van het huidige begrotingstekort van de PA. Kahlon benadrukte dat de voor de PA geïnde fondsen aan de Palestijnen toebehoren en dat de overdracht daarvan niet ter discussie mag staan.

Met goedkeuring van minister van Defensie Moshe Ya’alon kon Kahlon de Palestijnse minister Bashara de toezegging doen dat er duizenden extra vergunningen voor werk in Israel zullen worden toegekend aan Palestijnen op de Westbank. Deze komen bovenop de bestaande 60.000 vergunningen. Kahlon is van mening dat door deze maatregelen de economische situatie op de Westoever zal verbeteren, waardoor de Palestijnen weer hoop zullen krijgen voor de toekomst. Hij hoopt dat hierdoor de gewelddadigheden tegen Israeli’s zullen afnemen. Woensdag had premier Netanyahu na een gesprek met Kahlon al toegestemd deze maatregelen door te voeren.

Foto: Moshe Kahlon/D.B. Shafrir – Tekst: Mike Durand / CIDI

Advertentie (4)