President Kenyatta van Kenia bezoekt Israel

kenia-israelDe President van Kenia, Uhuru Kenyatta, heeft samen met de minister van Buitenlandse Zaken Amina Mohamed een bezoek gebracht aan Israel. Doel van het bezoek is om de sterke relatie tussen beide landen verder te verstevigen.

Dat Israel en Kenia al jaren goede vrienden zijn is algemeen bekend in de Joodse wereld. Israël heeft jarenlang geïnvesteerd in deze relatie door het land te helpen op het gebied van o.a. water en landbouw technologie. Ook heeft Israël anti-terrorisme eenheden van het Keniaanse leger getraind. Kenia is regelmatig doelwit geweest van de Islamitische terreurbeweging al-Shabab, een Afrikaanse zusterorganisatie van Hamas.

De president van Israël, Reuven Rivlin, zei bij de ontvangst van de Keniaanse president dat hij trots is op Israelisch-Afrikaanse samenwerking.

“I was counting the countries, and maybe 40 out of 54 African countries see Israel as a very close friend.”, aldus Amina Mohamed, minister van Buitenlandse Zaken van Kenia.

Tijdens het bezoek heeft de Islamitische minister van Buitenlandse Zaken van Kenia Amina Mohamed verklaard: “Ondanks de perceptie van velen in Israel, is Israël niet geïsoleerd. De meeste landen in Afrika beschouwen Israel als een goede vriend”. Ook refereerde ze aan de stijgende economische groei tussen Afrikaanse landen en Israel.

Netanyahu en Kenyatta hebben een overeenkomst getekend waardoor er binnenkort directe vluchten zullen plaatsvinden tussen Tel Aviv en Nairobi. De Israëlische premier zal later dit jaar een bezoek brengen aan Kenia.

De vader van de huidige president, Jomo Kenyatta, is de grondlegger van de Keniaanse natiestaat en tevens grondlegger van diplomatieke relaties tussen Kenia en Israël.

Het Afrikaanse land herbergt een groeiende Joodse gemeenschap van enkele honderden gezinnen, hoofdzakelijk Joodse expats uit de Verenigde Staten, Canada en Israël. In de hoofdstad Nairobi is een synagoge waar regelmatig diensten worden gehouden.