Synagoge gemolesteerd in Moldavie

moldavie-joodsDe Joodse gemeente in de stad Orhei, in Moldavië, heeft woensdag ochtend geschokt gereageerd nadat is gebleken dat antisemieten hebben ingebroken in hun synagoge en zowel de Torah rol als andere religieuze voorwerpen hebben vernield.

Leden van de betreffende synagoge hebben een klacht ingediend bij de politie, die een onderzoek is gestart naar de daders. Volgens eerste berichten zou zijn ingebroken via een achterdeur van de eeuwenoude synagoge.

Naast vernielingen zijn ook diverse voorwerpen gestolen, zoals diverse Menora’s (Joodse kandelaren) die aan de muur hingen.

“De foto’s doen denken aan de donkere dagen van het Volk van Israël in Europa, toen Torah rollen werden vernield in synagogen, tijdens pogroms, aldus de lokale rabbijn.

Moldavië werd een onafhankelijke republiek in mei 1990. In 1920 woonden er 260.000 Joden in Moldavië, in 1979 ruim 80.000 Joden en een decennia later waren dat er 65.800. Volgens de meest recente cijfers wonen er nog slechts 4.000 Joden, als gevolg van massa-emigratie naar Israël. De grootste Joodse gemeenschap bevindt zich in de hoofdstad Chisinau.

Advertentie (4)