Israel: Wiet werkt, maar bijeffecten’

3Hoewel de Israëlische wet het consumeren van cannabis verbiedt zijn Israëliërs niet zelden fervente rokers van de ganja. Ruim 20.000 van hen doen dit echter legaal, aangezien artsen in de Joodse staat sinds 10 jaar bevoegd zijn om wiet voor te schrijven aan hun patiënten.

Over het wel en wee van deze populatie was nog weinig bekend, maar daarin kwam gisteren verandering met de publicatie van een studie. Wat blijkt? Gebruikers van medische marihuana zijn gemiddeld genomen positief over de effecten op hun gezondheid en hebben minder pijn.

Het onderzoek door professor Pesach Shvartzman werd gepubliceerd op een congres van het Israel National Institute for Health Policy Research. Volgens de wetenschapper functioneren patiënten weliswaar beter dankzij het consumeren van wiet maar ervaren ze ook bijeffecten van de drug, schrijft The Jerusalem Post.

De onderzoeksgroep

De aan Universiteit Ben-Gurion verbonden Shvartzman onderzocht personen die sinds twee jaar reguliere gebruikers van medische cannabis zijn. Daarbij werd gekeken naar sociaaleconomische kenmerken van de patiënten, hun ziekteprofielen, medische indicaties voor het gebruik van wiet, behandelingen die daaraan eventueel voorafgingen, veiligheidsaspecten, bijeffecten, reacties en effectiviteit en het beroep dat gebruikers deden op overige zorginstellingen. Via observaties in klinieken en door telefonische interviews kwam het onderzoek tot stand. Van de 321 patiënten die niet aan kanker leden was iets meer dan de helft vrouw. De 78 kankerpatiënten waren in 60 procent van de gevallen man. De gemiddelde leeftijd van de onderzoeksgroep lag iets boven de 50 jaar. Zo’n 45 procent van hen was geboren in Israël en iets meer dan de helft was seculier.

Bijeffecten reguliere medicatie

Van de patiënten was 99,6% met wiet gestart wegens het gebrek aan effectiviteit van conventionele medicijnen. Die reguliere medicatie levert bovendien regelmatig bijeffecten op, zo gaf 56% van de gevallen aan.

‘In hoger sferen door wiet’

In Israël werd het geestverruimende plantje door driekwart van de onderzochte patiënten gerookt, terwijl de rest gebruikmaakte van vaporiseren en oliën. Het wietgebruik levert bij ruim 77% bijeffecten op, zoals een droge mond (60.6%), honger (60%), ‘high moods’ (44%), slaperigheid (23%), oververmoeidheid (28.6%), rode ogen (32%) en een wazige blik (13%).

Positieve effecten

Daar staat tegenover dat wietgebruikers in het algemeen minder last blijken te hebben van pijn, misselijkheid en onrust, terwijl hun eetlust en gevoelens van algeheel welbevinden verbeteren. Bijeffecten van de softdrugs of een eventuele gebrekkige effectiviteit ervan zijn zelden redenen om te stoppen met de wiet: binnen de onderzochte periode gebeurde dit in minder dan 1 op 6 gevallen.

(plaatje boven via Deviant Art)

Advertentie (4)