Universiteiten: Fuck BDS

anti-bds

Tegenslag voor de anti-Israëlische beweging BDS, nu diverse universiteiten wereldwijd onlangs hun steun betuigden aan de Joodse staat. BDS, dat staat voor Boycott, Divestment and Sanctions, doet juist haar stinkende best om Israël te isoleren. 

In een reactie op BDS zendt Italië deze week een grote groep academici en onderzoekers naar Israël voor een tiental conferenties met hun wetenschappelijke vakbroeders. “Het is een ongeëvenaarde poging om concreet te reageren op een zeer delicaat issue”, aldus de Italiaanse ambassadeur Francesco Talo gisteren tegen Haaretz. “Wij geloven dat onderzoek en universiteiten vrij dienen te zijn en open moeten staan voor dialoog en uitwisseling.” Eerder dit jaar hadden 300 Italiaanse wetenschappers zich nog via een BDS-achtige petitie tegen Israël gekeerd.

De Italiaanse premier Matteo Renzi is overigens een vriend van Zion. Tijdens een bezoek vorig jaar verklaarde hij in een speech aan de Knesset dat “degene die Israël boycot, zichzelf boycot” en “zijn eigen toekomst verraadt”.

Verzet in Canada

Vrijdag nog berichtte Canadian Jewish News dat 150 professoren van de McGill University, uit de Canadese stad Montreal, via een open petitie hun afschuw uitspraken over de BDS. Dit gebeurde naar aanleiding van een moedige brief door rectrix Suzanne Fortier.

Schotland

Ook in Schotland vergaat het de BDS niet zo best. Afgelopen week heeft daar Studentenorganisatie EUSA (Edinburgh University Students’ Association) geweigerd een anti-Israëlische motie van de studentenraad aan te nemen, schrijft The Algemeiner. De motie zou niet door EUSA kunnen worden geïmplementeerd.

(foto via flickr)

Advertentie (4)