Meer dan 200 raketten door Hamas afgevuurd, media is stil

Meer dan 200 raketten en mortiergranaten zijn zaterdag, Shabbat, vanuit de Gazastrook afgevuurd op Israëlische nederzettingen in het grensgebied. De sirenes klonken voortdurend en lieten de burgers geen enkel moment van rust. Sinds 2014 was er geen dag meer zoals gisteren. De mainstream media in Nederland is stil.

De inwoners van de dorpen in het grensgebied met de Gazastrook hadden allesbehalve een rustige shabbat. Al om 1:36 uur in de nacht op zaterdag klonk het eerste raketalarm. Dit was nog maar het begin. Van de meer dan 200 raketten en mortiergranaten werden er 27 onderschept door het afweersysteem Iron Dome.

De Israëlische luchtmacht reageerde op de raketaanvallen door doelen van Hamas in de Gazastrook aan te vallen, waarop Hamas vervolgens reageerde met meer raketten. Zo ging de uitwisseling van slagen steeds verder. Hoe sterker de Israëlisch reactie op de raketten was, des te intenser werden de raketaanvallen vanuit Gaza.

In de namiddag troffen twee raketten de stad Sderot. Een van de raketten explodeerde in de buurt van een synagoge, de tweede op de binnenplaats van een huis. Vier familieleden raakten licht gewond door splinters, twee zusters van 14 en 15 jaar en hun ouders. Ze werden naar een ziekenhuis gebracht voor behandeling.

Een video van een beveiligingscamera toont de impact van één van de raketten in Sderot, gevaarlijk dicht bij een voetganger.

Een van de meer dan veertig doelen van Hamas, die de Israëlische luchtmacht zaterdag in Gaza aanviel, was het hoofdkwartier van een Hamas bataljon in Beit Lahia, dat bestond uit kantoren, arsenalen en een trainingsgebied voor gevechten in bebouwde gebieden. Later legde een woordvoerder van het Israëlische leger uit dat er van deze faciliteiten alleen nog maar gaten waren overgebleven.

Bij een aanval op een huis van vier verdiepingen in het kamp Al-Shati nabij een politiecomplex van Hamas kwamen volgens Palestijnse berichten twee jongeren van 15 en 16 jaar om het leven. Het nog niet voltooide gebouw werd door Hamas gebruikt als trainingscentrum voor stadsgevechten. De twee jongeren zouden buiten het gebouw op straat zijn geweest. Het gebouw zelf was leeg.

Aanval van de Israëlische luchtmacht op het gebouw van vier verdiepingen.

Het gebouw, dat door Hamas was bezet, was oorspronkelijk bedoeld was voor een bibliotheek en andere openbare diensten en voor woningen voor de burgers. Er onder bevond zich een tunnel die deel zou hebben uitgemaakt van het tunnelnetwerk van Hamas, verklaarde het Israëlische leger. Voor de bombardementen op het gebouw werden de bewoners gebeld en gewaarschuwd voor de op handen zijnde aanval, zodat ze het gebouw op tijd konden verlaten.

Advertentie (4)