Femke Halsema noemt Tel Aviv “voorbeeldstad”

Femke Halsema - Burgemeester van Amsterdam

Femke Halsema, de nieuwe burgemeester van Amsterdam, heeft dinsdagavond een ontmoeting gehad met de Joodse gemeenschap in de hoofdstad. Nog geen week na haar installatie als burgemeester sprak Halsema met vijftien Joodse bestuurders waaronder NIK-voorzitter David Goudsmit en diverse sleutelfiguren van Joods Amsterdam.

Goudsmit: “De burgemeester toonde zich erg geïnteresseerd en straalde verbinding uit. Zij toonde bezorgdheid over antisemitische incidenten maar hoopte tegelijkertijd dat de Joodse gemeenschap ook op een vrolijke, verbindende manier naar buiten kan treden.”
Goudsmit was aanwezig geweest bij haar installatie tot burgemeester in de Raadszaal van het stadhuis.

Halsema werd verwelkomd in de Portugese synagoge. Een week eerder, in haar installatierede, verwees zij naar de komst van Portugese joden naar Amsterdam als voorbeeld van Amsterdammers op zoek naar vrijheid. Halsema prees in haar ontmoeting met vertegenwoordigers van de Joodse gemeenschap de vrijheid en tolerantie waar Tel Aviv voor staat als voorbeeld voor Amsterdam wat betreft LGBT-rechten.

Tijdens de ontmoeting heeft Halsema laten weten onlangs in Tel Aviv op reis te zijn geweest en de politisering van de discussie omtrent een stedenband tussen Mokum en Tel Aviv “onjuist en onterecht” te vinden, maar geen politieke uitspraak te kunnen doen over een stedenband met Tel Aviv.

Volgende week heeft burgemeester Halsema een ontmoeting met de islamitische gemeenschap in Amsterdam.

Advertentie (4)