Fors meer Jodenhaat in Europa

Antisemitisme is in Europa flink in opmars, blijkt uit een EU-rapport dat vandaag verschijnt. Van de ruim 16.000 geïnterviewde Europese Joden uit in totaal twaalf landen zegt 90 procent meer Jodenhaat te hebben ervaren in de laatste vijf jaren dan in de periode ervoor. In met name Duitsland, Frankrijk en België zou sprake zijn van een ‘alarmerende situatie’: daar geeft meer dan 4 op de 10 ondervraagden aan Jodenhaat een ‘zeer groot probleem’ te vinden. 

Oostenrijk doet het met 24% nog relatief goed, meldt Krone.at niet zonder enige trots. Polen (39%), Zweden (35%), Spanje (30%), Groot-Brittannië (28%), Hongarije (26%), Nederland (24%), Italië (21%) en Denemarken (14%) waren de andere EU-landen waar het onderzoek werd uitgevoerd.

Van de geïnterviewden zegt 38% Europa te willen verlaten om veiligheidsredenen. Ongeveer 1 op 4 is het afgelopen jaar belaagd op straat door mensen met antisemitische motieven en liefst 89% werd online met Jodenhaat geconfronteerd.

‘EU zal jullie beschermen’

Naar aanleiding van de verontrustende bevindingen roept de Europese Unie op tot betere bescherming van Joodse volksdelen en hun instituties tegen Jodenhaat. “In tijden van toenemend antisemitisme is dit een belangrijk signaal naar leden van de Joodse gemeenschap. De EU en haar lidstaten garanderen hun veiligheid en bescherming”, zeiden Frans Timmermans en Vera Jourova in een verklaring namens de Europese Commissie.

Advertentie (4)